Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Αναστάσιου

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Αναστάσιου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος και χαιρέτησε τις δηλώσεις του κ.Γιουνκέρ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των οποίων αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, που επηρεάζει μονολότι παραμένει πάντα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα-και την Παγκόσμια Ειρήνη, γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Αφορμή για την αναφορά του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε η επισήμανση του κ.Αναστάσιου για το ιδίαιτερο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς και η πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant' Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Όπως επισήμανε ο κ. Αναστάσιος θα λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι από 50 χώρες και αναμένονται 2000 παρατηρητές. Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά, είναι τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά, τα οποία είναι κρίσιμα θέματα για την εποχή μας».

Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ανήκει κυρίως στην Ευρώπη το βάρος και η ευθύνη να είναι η ηγέτιδα δύναμη στα θέματα των αρχών και των αξιών του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, όταν μάλιστα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρίτος βασικός πυλώνας είναι η Χριστιανοσύνη.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή