Μ. Λαμπράκη – Πλάκα: Να αναδείξουμε τον ρόλο του πολιτισμού

Μ. Λαμπράκη – Πλάκα: Να αναδείξουμε τον ρόλο του πολιτισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ανθοδέσμη λουλούδια υποδέχθηκε ο Νίκος Ξυδάκης τη Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, στην τελετή παράδοσης -παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Σαν νύφη σε υποδέχομαι», την καλωσόρισε χαμογελώντας ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. «Αλλά και τι ιππότη υπουργό έχουμε», απάντησε στην αβρότητα του Νίκου Ξυδάκη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Το εγκάρδιο κλίμα επικράτησε στην ολιγόλεπτη τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

«Εύχομαι στην κ. Πλάκα, την αγαπητή Μαρίνα, με το χαμόγελο, τις γνώσεις και τη σοφία που διαθέτει στη διοίκηση και τον πολιτισμό, απαλό και σταθερό τιμόνι να οδηγήσει το όχημα του ΥΠΠΟ στο κρίσιμο διάστημα που διέρχεται η χώρα μας» είπε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού.

Ο ίδιος ευχαρίστησε, επίσης, τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, τους συνεργάτες, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου για την αφοσίωση στο έργο τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Ξυδάκης στον Τύπο, ευχαριστώντας «για την καίρια και σε βάθος δημοσιογραφική κάλυψη των δράσεων και γεγονότων του υπουργείου Πολιτισμού και την αμεροληψία που επέδειξε το διάστημα της υπουργίας του» και ευχήθηκε «ο Τύπος να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και στη θητεία της κ. Λαμπράκη-Πλάκα».

«Αν ξανάρθουμε στα πράγματα, θα συνεχίσουμε αυτά που αφήσαμε μισά» είπε τέλος ο Νίκος Ξυδάκης, εκφράζοντας δημόσια ευχαριστίες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την «έκπληξη και την τιμή που του έκανε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να τον επιλέξει στην κυβέρνηση του για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, έναν χώρο οικείο και σεβαστό».

Από την πλευρά της, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα παραλαμβάνοντας το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην τιμή που της έγινε με αυτήν την επιλογή, θέση που όπως είπε «έχουν τιμήσει πολύ μεγάλα ονόματα». «Θυμάμαι» είπε η κ.Λαμπράκη-Πλάκα «τη Μελίνα Μερκούρη, που ήταν και φίλη μου, όπως και άλλους αξιόλογους ανθρώπους που πέρασαν απ’ αυτήν την καρέκλα. Και, βέβαια, είναι ιδιαίτερη τιμή ότι διαδέχομαι έναν άνθρωπο που εκτιμώ χρόνια τώρα στη δημοσιογραφία, στην καλή γραφή. Να ξέρεις, αγαπητέ Νίκο, ότι είμαι θαυμάστριά σου» είπε απευθυνόμενη στον Νίκο Ξυδάκη, υπογραμμίζοντας και την καλή συνεργασία τους στο διάστημα της υπουργίας του.

«Μπορεί να έχω μια περιορισμένη διοικητική πείρα από τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης, όμως δεν ξέρω τα ιδιαίτερα προβλήματα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και τα όρια της δικαιοδοσίας μου ως υπουργού στο διάστημα που θα παραμείνω» παραδέχτηκε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Εκείνο που προτίθεται να κάνει η ίδια, «εκτός από τις ιδέες που θα καταθέσει και οι οποίες ίσως να μην υλοποιηθούν, αλλά θα αποτελέσουν γόνιμο σπόρο γι’ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς», είναι «να καταγράψει όλα τα προβλήματα που έχει η διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού».

«Πρέπει να αναδείξουμε το ρόλο του πολιτισμού σε μια κοινωνία που περνά βαθιά κρίση» σημείωσε, συμφωνώντας με τον Νίκο Ξυδάκη. «Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά μια βαθύτερη ηθική, πολιτισμική κρίση. Και νομίζω ότι αν το συνειδητοποιήσουμε ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να την υπερβούμε» επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή