Η «γαλάζια» στρατηγική των είκοσι ημερών

Η «γαλάζια» στρατηγική των είκοσι ημερών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ψηφοφόρους που απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, επί του παρόντος, στέκονται εκτός πολιτικού σκηνικού ως αναποφάσιστοι επιδιώκει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως την κρίσιμη εκλογή της 20ής Σεπτεμβρίου. Και σε αυτή την προσπάθεια, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εμφανίζεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει τον… κόντρα ρόλο που του επεφύλαξε η πολιτική συγκυρία. Αντί να επιχειρήσει να μπει στο «κουστούμι του καθωσπρεπισμού», ο κ. Μεϊμαράκης έχει σταθερά την τάση να βγαίνει εκτός πλαισίου, σε τέτοιο βαθμό που οι συνεργάτες του πανηγύριζαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μιλώντας προς την κοινοβουλευτική ομάδα έμεινε πιστός στο 70% του κειμένου που είχε γραφεί.

«Αυτό που είναι, προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί προβάλλοντάς το» σημειώνει βουλευτής κοντά στη νέα ηγετική ομάδα, προσθέτοντας πως «στη Ν.Δ είχαμε αρχηγούς των "κολεγίων", ας δοκιμάσουμε και έναν "εκτός"». Ο κ. Μεϊμαράκης επεδίωξε, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή να ακυρώσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο του, απαντώντας ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής και όχι «δήθεν» σαν τον κ. Τσίπρα αλλά και να ανατρέψει το ισχυρό δίλημμα περί «παλαιού και νέου», αναδεικνύοντας τις συνέπειες της ανευθυνότητας και της απειρίας του απελθόντος πρωθυπουργού. Μένει να αποδειχθεί εάν το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι για μία μερίδα μετριοπαθών ψηφοφόρων ακόμη και το «ύφος» μετράει, ενώ και η Ν.Δ. δεν είναι «λευκή περιστερά». Ο κ. Μεϊμαράκης, όχι τυχαία, ζήτησε «συγγνώμη», σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για τις γαλάζιες ευθύνες της μεταπολίτευσης, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν με τη λογική και όχι με το θυμικό, όπως τον Ιανουάριο. Κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση του εκλογικού μίνι μαραθωνίου θα αποτελέσει και η δυναμική που θα αναπτύξει, τελικά, το κόμμα Λαφαζάνη, καθώς οι ψήφοι του εικάζεται ότι αφαιρούνται ευθέως από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με την

αποχώρηση μετριοπαθών που ανέμεναν, π.χ. τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μπορούν να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη.

Δημιουργικό χάος

Αν κάποιος βρεθεί αυτές τις ημέρες στη Συγγρού μπορεί κάλλιστα να μιλήσει περί χάους, που οι περισσότεροι ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί δημιουργικό. Στο γραφείο του Νίκου Καραχάλιου, στον δεύτερο όροφο των γαλάζιων γραφείων, πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις καθώς αναζητούνται, σχεδόν από το σύνολο της διαφημιστικής αγοράς, ιδέες και προτάσεις για τον λόγο και την επικοινωνία του κόμματος. Στον πρωινό καφέ συμμετέχουν οι Ανδ. Παπαμιμίκος, Γ. Φλέσσας, Σοφία Βούλτεψη, Κ. Καραγκούνης, Σ. Κορομάντζος και η Πηνελόπη Γαβρά που τρέχει να καλύψει τα της επικοινωνίας. Σε άλλους ορόφους, ο Π. Καλλίρης για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, ο Γ. Χατζής και ο, λογογράφος και του Κ. Καραμανλή, Ανδρέας Αθανασίου, ο Μεν. Δασκαλάκης επί των οργανωτικών αλλά και ο Θόδ. Αμπατζόγλου, πολιτικός σύμβουλος και επί των ειδικών αποστολών, αλλιώς ο «Ν. Παππάς του Μεϊμαράκη».

Τα πάντα προοιωνίζονται μία μάχη παρόμοια με αυτή του Ιουνίου 2012. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν, η Ν.Δ δεν θα διστάσει να αναδείξει την αναντιστοιχία λόγων και έργων του κ. Τσίπρα, θέτοντας το ερώτημα εάν όσα έλεγε μέχρι τη συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αφέλειας ή συνειδητής προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών ενώ, παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει στη διεξαγωγή ντιμπέιτ, θεωρώντας ότι μπορεί να υπερνικήσει τον αντίπαλό του και, παράλληλα, να αυξήσει την πόλωση περιορίζοντας τις ψήφους προς Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες ενώ θα επιστρέψει για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όπου στις 13 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή