Ανοιγμα Γεννηματά σε «παπανδρεϊκούς»

Ανοιγμα Γεννηματά σε «παπανδρεϊκούς»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε σταματήσει πλέον να κοιτάζουμε την άβυσσο και μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο». Η αποστροφή στενού συνεργάτη της κ. Φώφης Γεννηματά περιγράφει με λίγα λόγια το κλίμα που υπάρχει αυτές τις ημέρες στο ΠΑΣΟΚ. Ο επαναπατρισμός κάποιων στελεχών, η αλλαγή του κλίματος επί το θετικότερον σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας και τα πρώτα δημοσκοπικά δείγματα έχουν δημιουργήσει ενθαρρυντική ατμόσφαιρα στη Χαρ. Τρικούπη, παρά την πρόσκαιρη συζήτηση που προκάλεσε το –στην πράξη προαναγγελθέν και απολύτως αναμενόμενο– ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στη Χαρ. Τρικούπη επιθυμούν να καταρτίσουν ένα ψηφοδέλτιο με τη μεγαλύτερη δυνατή ανανέωση και με στόχο να εκφράσουν και στρώματα του πληθυσμού τα οποία άλλοτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι μπορεί να το πράξουν εκ νέου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αγρότες. Ηδη στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να αναδείξουν σειρά σχετικών ζητημάτων όπως –για παράδειγμα– των αποφάσεων του κ. Κ. Σκανδαλίδη ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για παροχή κρατικής γης σε νέους αγρότες, την οποία επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ως θέση του. Αρκετά σημαντική είναι η επιστροφή στελεχών από το ΚΙΔΗΣΟ, παρά την αποτυχία της απευθείας γραμμής επικοινωνίας που είχε ανοίξει μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Παπανδρέου με σκοπό τη συνεργασία. Θα κατέλθουν ως υποψήφιοι «παπανδρεϊκοί» της νεότερης γενιάς, όπως οι κ. Κ. Τριαντάφυλλος, Σ. Κεδίκογλου και Αγγ. Τόλκας, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι ακολουθούν και άλλοι. Παρά την καλή σχέση και επικοινωνία που διατηρεί η κ. Γεννηματά και με πρόσωπα όπως ο κ. Θ. Μωραΐτης, είναι βέβαιον ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ δύσκολα θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσο το κόμμα του κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να υφίσταται οργανωτικά. Αντιθέτως, η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και ήδη έχει αποφασιστεί πως στα νέα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Θ. Θεοχαρόπουλο, και πρόσωπα όπως οι κ. Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης και Ν. Τσούκαλης.

Η κ. Γεννηματά ήδη έχει προχωρήσει και στην αξιοποίηση προσώπων όπως ο κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος του Τομέα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εργάζεται πλέον ως επικεφαλής μιας ομάδας για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, βασισμένου στις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας. Η προεκλογική περίοδος και η ρητορική που χρησιμοποιούν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ενοποιητικά και στο μέτωπο των σχέσεων μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κοινή γραμμή υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας και ανάδειξης του γεγονότος ότι όλοι όσοι κέρδισαν την εξουσία από το 2012 και έπειτα «σύρθηκαν» στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα. Αρκετοί στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν τον ρόλο που διαδραματίζει σε όλη αυτή την περίοδο ο κ. Βενιζέλος. Και τονίζουν ότι, σε αντίθεση με τους δύο προκατόχους του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος στηρίζει ενεργά το κόμμα του και δεν έχει αποστασιοποιηθεί.

Ως προς τη γενική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι βασικός αντίπαλός τους είναι το Ποτάμι, το οποίο θεωρούν πως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τους περισσότερους ψηφοφόρους του.

Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει, τέλος, απόφαση με σχεδόν καθολική αποδοχή για μετεκλογική συμμετοχή σε κυβέρνηση στην οποία θα περιλαμβάνονται οπωσδήποτε τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή