Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λεπτομερής καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας θα αναφέρει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, έστω και υπηρεσιακή, στο πρόσωπο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, που ήδη ανέλαβε καθήκοντα για να φέρει εις πέρας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας κατά τη βραχεία προεκλογική περίοδο.

Η κ. Θάνου με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα ανήλθε στα υψηλά κλιμάκια της δικαστικής ιεραρχίας, φθάνοντας το 2014 να επιλεγεί από την τότε κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου για να οριστεί ένα χρόνο αργότερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Γνωστή όχι μόνο στον νομικό κόσμο αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δημόσια κατά καιρούς είχε αντιπαρατεθεί με μνημονιακά μέτρα, φθάνοντας να αποστείλει ως πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καλώντας τον να συμβάλει στην αποτροπή νέων μέτρων λιτότητας.

Μόλις ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στον Αρειο Πάγο, στο τέλος Ιουνίου, όταν η χώρα βρισκόταν στη δίνη της χρεοκοπίας, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στους ομολόγους της ανώτατους δικαστές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπεραμυνόμενη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και επισημαίνοντας τις συνέπειες που κατά τη γνώμη της είχαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι κινήσεις της αυτές επικρίθηκαν ως ενέργειες που εκφεύγουν των δικαστικών καθηκόντων, την έφεραν όμως πιο κοντά σε πολιτικές θέσεις που είχαν τότε ταυτιστεί με την εναντίωση σε μέτρα λιτότητας.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που γεννήθηκε το 1950 στη Χαλκίδα και συνταξιοδοτείται το 2017, επικεφαλής πλέον του νέου κυβερνητικού σχήματος, καλείται να διεκπεραιώσει τα θεσμικά της καθήκοντα και όπως η ίδια λέει, θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις αρχές της ισονομίας και του κράτους δικαίου.

Η ίδια έχει αφήσει διακριτό το αποτύπωμά της ως πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, δίδοντας μάχες για τα μισθολογικά των δικαστών και επιτυγχάνοντας οι δικαστές να λάβουν αρκετά χρήματα από τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους μετά το 2010. Η συνδικαλιστική της δράση, άλλωστε, ταυτίστηκε για χρόνια με τις διεκδικήσεις, κυρίως μισθολογικές, του δικαστικού σώματος, καθιστώντας την κ. Θάνου γνωστή στην κοινή γνώμη.

Για την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το πρόσωπο της προέδρου του Αρείου Πάγου. Επικρίθηκαν όμως, κυρίως από βουλευτές της Ν.Δ., οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση καθιστώντας, όπως υποστήριξαν, μονόδρομο την επιλογή της για την πρωθυπουργική θέση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Και τούτο διότι, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, η κυβέρνηση επέλεξε μόνον πρόεδρο για τον Αρειο Πάγο με τον ορισμό της κ. Θάνου, αφήνοντας ως σήμερα «ακέφαλα» τα άλλα δύο ανώτατα δικαστήρια, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνοντας λόγο για ιδιότυπη μεθόδευση για την επιλογή της υπηρεσιακής πρωθυπουργού.

Οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων έχουν συνταξιοδοτηθεί από το τέλος Ιουνίου και έως σήμερα δεν έχουν επιλεγεί ανώτατοι δικαστικοί για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η νέα πρωθυπουργός με νομικές σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια, ενώ διδάσκει και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή