Στη Λαϊκή Ενότητα δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις

Στη Λαϊκή Ενότητα δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνονται ημέρα με την ημέρα οι ελπίδες για την κατάκτηση της τρίτης θέσης από τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και για τον λόγο αυτόν το εκλογικό επιτελείο του κόμματος αναζητεί τρόπους ανατροπής αυτής της εικόνας. Επισήμως, η ηγεσία της ΛΑΕ εκτιμά ότι η εικόνα αυτή δεν είναι η πραγματική και ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες.

Σημειώνεται ότι εκτιμήσεις που προέρχονται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη της ΛΑΕ αναφέρουν ότι η τάση για αποχή και χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης πλήττουν και τα δύο κόμματα. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της ΛΑΕ, υπάρχει μια γενικευμένη αναστάτωση στον κόσμο της Αριστεράς, που μετά τη διάσπαση δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Ενας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που τον περασμένο Ιανουάριο ακολούθησε τον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν διαφωνεί με το μνημόνιο, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται τη θέση της ΛΑΕ για επιστροφή στη δραχμή. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Λαφαζάνης υιοθέτησε την περασμένη Τετάρτη τη θέση για δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ενας άλλος λόγος για τα «συντηρητικά» δημοσκοπικά ποσοστά της ΛΑΕ είναι ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξή τους στο κόμμα δεν αντιστοιχούσε με την πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, υπήρξαν μετακινήσεις στελεχικού δυναμικού, βουλευτών και στελεχών νομαρχιακών επιτροπών, αλλά όχι και απλών πολιτών. Το πρόβλημα αυτό το είχε εντοπίσει από την αρχή ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη, και γι’ αυτό έκαναν εκστρατεία για την πραγματοποίηση εκλογών το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα.

Ενα ακόμη αρνητικό στοιχείο ήταν η πολιτική συμμαχιών, καθώς, εκτός από την κ. Κωνσταντοπούλου, η ΛΑΕ δεν κατάφερε να κάνει αξιόλογα ανοίγματα προς το 62% του δημοψηφίσματος και έδωσε την εντύπωση ότι η πολιτική συμμαχιών εξαντλείται σε διάφορα κινήματα-ομάδες και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Δεν έγιναν, δηλαδή, ανοίγματα στην κοινωνία, καθώς, όπως αναφέρει κομματική πηγή της ΛΑΕ, ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ψήφισαν και κεντροδεξιοί πολίτες και κεντρώοι και αριστεροί, τους οποίους όμως το κόμμα δεν προσέγγισε καν. Αρνητικές ήταν και οι εξελίξεις με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε να δημιουργηθεί ένας νέος αντιμνημονιακός συνασπισμός κομμάτων, με τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Πηγές της ΛΑΕ, πάντως, ανέφεραν ότι οι πόρτες του κόμματος είναι πάντα ανοιχτές γι’ αυτόν.

Αλλά και τα ανοίγματα σε μικρές ομάδες ήταν τελικά αποτυχημένα. Αργά χθες επρόκειτο να συνεδριάσουν το ΔΗΚΚΙ, οι Ριζοσπάστες Οικολόγοι, η Σοσιαλιστική Ανασύνθεση, το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα και το Κίνημα Πλατειών, προκειμένου να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT