Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί

Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιστρέψει μετά από μήνες προσπαθειών να εξασφαλισθεί το τρίτο πακέτο διάσωσης της χτυπημένης από το χρέος χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το Σάββατο,  στο περιθώριο της Συνόδου των G20 που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. 

«Το τελευταίο εξάμηνο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε […] Οπότε αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία σοβαρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόζει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη», τόνισε ο κύριος Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας ότι η εμπιστοσύνη είναι το «θέμα-κλειδί» για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους επενδυτές.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στην βαρύτητα της συμμετοχής Ντάισελμπλουμ  κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και στην «κόντρα» του με την κυβέρνηση Τσίπρα, ιδίως δε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.  Μάλιστα σημειώνεται δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να απορρίψει τα θεμέλια της ευρωζώνης κάτι απαράδεκτο».

«Τελικά, η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε ότι “θέλουμε να μείνουμε στην ζώνη του ευρώ, θα αποδεχθούμε τις βασικές ρυθμίσεις που αυτή εμπεριέχει και θα δεσμευθούμε σε ένα βασικό πρόγραμμα που αυτοί χρειάζονται". Οπότε αν με ρωτάτε, θα ήταν λίγο πρώιμο να απαντήσω ότι η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις:

«Αυτός μπορεί. Είχαμε τις δύσκολες στιγμές μας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων το περασμένο εξάμηνο, και στην πραγματικότητα, ο μοναδικός τρόπος να βρεθεί λύση σε εκείνες τις στιγμές ήταν να σηκώσω εγώ το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Αυτό είχε αποτέλεσμα – προσέθεσε- και πιστεύω ότι (ο Αλέξης Τσίπρας) μπορεί να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, αλλά είναι στο χέρι των ψηφοφόρων φυσικά να αποφασίσουν αν θα του δώσουν μία ακόμη ευκαιρία» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκλογής του πρώην πρωθυπουργού.

Στις  δηλώσεις του προς το αμερικανικό δίκτυο ο κύριος Ντάισελμπλουμ άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί σε παλιότερο δημοσίευμα της γαλλικής Liberation σχετικά με τον περίφημο καβγά του με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Έφτασε στα αυτιά μου αυτή η ιστορία, αλλά εγώ δεν τσακώνομαι. Οι τσακωμοί δεν περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε με βολές προς τον Έλληνα πρώην ομόλογό του:

«Προφορικά είχαμε τις εκρήξεις μας, φυσικά κάποιες συμπεριφορές του έναντι των συναδέλφων ήταν απαράδεκτες και οι πολιτικές διαφορές στην ουσία χειρισμού του θέματος, ευρύτατες».

Εξάλλου ο κύριος Ντάισελμπλουμ διέψευσε αστειευόμενος και τις πληροφορίες που ήθελαν τον ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί να παρεμβαίνει για να χωρίσει τους δύο υπουργούς Οικονομικών από το να πιαστούν στα χέρια:  «Ανακουφίστηκα που έμαθα ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν έτοιμος να παρέμβει, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή