Ν.Δ. καλεί ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ν.Δ. καλεί ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της ευρείας διακομματικής συνεργασίας ως αναγκαίας και ικανής συνθήκης για τη διακυβέρνηση της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης συνεχίζει να στέλνει, με συνέπεια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Χθες, μάλιστα, μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Μεϊμαράκης προχώρησε ένα ακόμη βήμα, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην κρατήσει για τον εαυτό του την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά να αποδεχθεί άλλον πρωθυπουργό, εφόσον κάτι τέτοιο τεθεί ως προϋπόθεση.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν, στην περίπτωση νίκης της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε ως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο ίδιος, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Το σημαντικό πράγμα είναι να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα σώσει την Ελλάδα. Κανείς δεν νοιάζεται για τα πρόσωπα τόσο πολύ». Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να σημειώσει ότι προφανώς η δημοκρατική ηθική υπαγορεύει ότι ο ηγέτης του πρώτου κόμματος, ειδικά αν υπάρχει σημαντική διαφορά από το δεύτερο, θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, «αλλά δεν θέτω αυτό ως προϋπόθεση, εγώ δεν θα καταστρέψω τίποτα εξαιτίας αυτού. Αν ο κ Τσίπρας λέει ότι μόνο και μόνο επειδή τον είπα μικρό ψεύτη, εγώ δεν θα πρέπει να είμαι ο πρωθυπουργός, αν χρησιμοποιήσει αυτό το φτηνό επιχείρημα, τότε δεν θα είμαι».

Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει, χωρίς αποκλίσεις, στην ίδια γραμμή, της συνεννόησης, που χάραξε από την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. και είναι σαφές ότι πάνω σε αυτό το ερώτημα για τις μετεκλογικές εξελίξεις θα βασιστεί η επιλογή στην κάλπη ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Αλλωστε, πέρα από πολιτικό επιχείρημα ουσίας, η τακτική Μεϊμαράκη συνιστά και «αντίμετρο» στα διλήμματα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ «παλαιού και νέου» και «Αριστεράς – Δεξιάς». Η χθεσινή εικόνα είναι ενδεικτική. Την ίδια ώρα που ο κ. Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη απέκλειε, εκ νέου, κάθε συνεργασία με τη Ν.Δ. και ουσιαστικά προανήγγελλε πως σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση και δεν θα διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Μεϊμαράκης επαναλάμβανε –και μάλιστα προς το διεθνές ακροατήριο– την ανάγκη κυβερνητικής εμπλοκής της Κουμουνδούρου: «Το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε πάνω στις πολιτικές. Για να γίνει δεκτό αυτό που πρότεινε, και αυτό που υπέγραψε (σ.σ. ο κ. Τσίπρας), θα είναι εκεί και για την εφαρμογή του, όλοι μας μαζί, και να το βελτιώσουμε… στη συνέχεια, θα βρούμε ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών ή οτιδήποτε άλλο».

Τρεις προτεραιότητες

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ήδη από σήμερα μπαίνει σε ρυθμούς προετοιμασίας για το αυριανό πρώτο debate, σημείωσε ότι ο ίδιος θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της χώρας τόσο ως προς τα δημοσιονομικά όσο και ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ενώ άσκησε ευθέως κριτική προς Ευρωπαίους παράγοντες για τη στήριξη που παρέχουν στον κ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η ανάλυσή τους είναι λανθασμένη και οι εκτιμήσεις τους θα διαψευστούν. Ανοίγοντας τα χαρτιά του για τους άξονες συνεννόησης με τα κόμματα, μετά τις εκλογές, έθεσε τρεις προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών και συγκεκριμένα, τον σχηματισμό κυβέρνησης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, «που γνωρίζει τον πλήρη κατάλογο των δεσμεύσεων», τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα έχει την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους στις αξιολογήσεις – αναθεωρήσεις του προγράμματος, και τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα σε βάθος πενταετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή