Στις κάλπες, δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων

Στις κάλπες, δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απ’ όταν άρχισε η προεκλογική περίοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει πολλή δουλειά. Δύο εβδομάδες τώρα, η μπεζ πολυθρόνα απέναντι από το γραφείο του μοιάζει με μουσική καρέκλα που δουλεύει με εκκλησιαστικούς ύμνους: κάθε φορά που σταματά η μουσική, ένας καινούργιος πολιτικός κάθεται επάνω της και ο δύστυχος Αρχιεπίσκοπος αναγκάζεται ξανά και ξανά να λέει μαζί του ό,τι είπε και με τον προηγούμενο.

Ηδη, από τις 29 του Αυγούστου του είχε κλείσει ραντεβού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ζητήσει «την ευλογία του για το καλό της Ελλάδας».

Κι αν αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, τις επόμενες ημέρες το πλήθος των υποψηφίων στην αρχιεπισκοπή πύκνωσε. Στις 2 Σεπτεμβρίου, έφτασε να προσέλθει ακόμα και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για να τον δουν οι κάμερες με τον Αρχιεπίσκοπο. Δύο ημέρες μετά, στις 4 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία μετά τα χαμόγελα, ανακοίνωσε πως «η εκκλησία δεν είναι ούτε εταιρεία real estate, ούτε ΜΚΟ, όπως θέλουν κάποιοι να την αντιμετωπίζουν».

Οσο για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, μπορεί να μην πήγε ακόμα στην Αρχιεπισκοπή, αλλά τη Δευτέρα που μας πέρασε κατέφυγε στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος, στη Λαμία όπου και εκτόνωσε τη θρησκευτική του πίστη με άπειρες φωτογραφίες που μετά κατέληξαν σε ισάριθμα μπλογκ.

Και selfie…

Παρά ταύτα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν ξάδειασε. Γιατί σα να μην τον έφταναν οι αρχηγοί, βρέθηκε στα ενδιάμεσα να καλοδέχεται και υποψηφίους: στο Ιντερνετ διαβάζουμε πως «ο Μπάκης Λυκούδης της Ν.Δ.» έκανε όλο το ταξίδι από την Κεφαλονιά που κατεβαίνει υποψήφιος για να πάρει την ευχή του Αρχιεπισκόπου, και βέβαια για να ανεβάσει μετά τη καθαγιασμένη selfie των δυο τους στο facebook.

Αλλοι υποψήφιοι, πάλι, που δεν ευκολύνονται να έρθουν στην Αθήνα, σπεύδουν στους τοπικούς αγίους. Στη Σίφνο ένας υποψήφιος της Ν.Δ. αποφάσισε να φωτογραφηθεί αγκαλιά με την εικόνα της Θεοτόκου στη λιτάνευση. Και την περασμένη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Κορίνθου, όταν είδε ένα τσούρμο υποψήφιους να διαγκωνίζονται ποιος θα φανεί περισσότερο στην περιφορά μιας εικόνας στο Λουτράκι, εξανέστη και είπε από άμβωνος «μη μεμψιμοιρείτε! Ενωθείτε επιτέλους, κι αφήστε τα δικά σας για άλλη ώρα»!

Κι έτσι, μόνο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έμεινε άνευ προεκλογικού εκκλησιασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπετε, ήδη ετοιμάζεται να εκδηλώσει τη θρησκευτική του ανησυχία εν όψει κάλπης. Οπως ακριβώς πέρυσι τέτοια εποχή ζητούσε στο Αγιον Ορος να μείνει μόνος με την Πλατυτέρα των Ουρανών, έτσι τώρα έχει ζητήσει τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο, μήπως και πάρει μαζί με την ευχή του και την εύνοια του χριστεπώνυμου πλήθους. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πρόσφατα ο Παπα-Αντρέας στα Χανιά τον έκλεισε μέσ’ την εκκλησία του για «να του τα πω ένα χεράκι», και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος πήγε στη ΔΕΘ και τον άκουσε απ’ το βήμα να λέει πως «θέλουμε τη βοήθειά σας Παναγιώτατε». Κι έτσι ο Αλέξης Τσίπας, παρότι δηλωμένος άθεος, ετοιμάζει τώρα το καλό του κουστούμι για την Αρχιεπισκοπή.

Γιατί στο κάτω κάτω, όπως παρατηρεί ο έτερος θιασώτης του πολιτικού όρκου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, «είναι πάντα χρήσιμο να ακούς τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου». Και όπως λένε και οι κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας, «δεν χρειάζεται να πιστεύεις. Αρκεί να μην τους αφήσεις να το καταλάβουν». Δηλαδή, να μην την πάθεις σαν το Γιώργο Παπανδρέου. Που σε μια αντίστοιχη προσπάθεια επίδειξης θρησκευτικής πίστης, κάρφωσε όλο κατάνυξη την αναστάσιμη λαμπάδα του στο μανουάλι της εκκλησίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή