Τσίπρας: Ανοικτό παράθυρο για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Τσίπρας: Ανοικτό παράθυρο για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να συγκροτήσει μετεκλογικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κατά το χθεσινό πρώτο σκέλος του ντιμπέιτ των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει «ευρύτερες συναινέσεις» για τη δημιουργία μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι το βάρος της απόφασης για μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται στην πλευρά ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού (δίχως να τα κατονομάσει). «Θεωρώ ότι δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός. Αντιθέτως, απέρριψε μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., περιγράφοντάς το ως «παρά φύσιν». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, μίλησε για «ριζικές διαφορές» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που καθιστούν αδύνατη την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Μάλιστα, παρουσίασε τα λάθη που έκανε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ως κέρδος υπό τη μορφή εμπειρίας, παραπέμποντας μάλιστα σε μια σχετική αποστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Τσίπρας είπε πως τα σφάλματά του, οφείλονται στην προσπάθεια που έγινε για «καλύτερη συμφωνία». Και χαρακτήρισε ως «επιλογή εθνικής ευθύνης» την αποφυγή της «παγίδας» του Grexit που, όπως είπε, είχε στήσει ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χαρακτήρισε το μνημόνιο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης. «Κάναμε έναν συμβιβασμό αναγκαίο, αλλά κερδίσαμε έδαφος» είπε ενδεικτικά και δήλωσε υπερήφανος για τη στάση του στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της κυβέρνησής του από τους προκατόχους του στο Μέγαρο Μαξίμου τη δημιουργία ενός συναισθήματος, όπως είπε, ότι εδόθη μια επτάμηνη μάχη διεκδίκησης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι ο ίδιος ή συνεργάτες του μετέβησαν στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τις αραβικές χώρες προκειμένου να ζητήσει χρηματοδότηση για το ελληνικό χρέος. Σκοπός των συγκεκριμένων επαφών, είπε, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε, επίσης, ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ελήφθη πριν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός ακριβώς διότι οι εταίροι ήθελαν «να πάρουν τα μέτρα τους» και να αφήσουν εκτός αυτού του ευεργετικού πλαισίου την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια λανθασμένη κίνηση «με λάθος στόχευση» και προανήγγειλε ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη επιβάρυνση, αποκλείοντας, πάντως, την επαναφορά του 23% στο βόειο κρέας. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό είναι «μια βραδυφλεγής βόμβα» και προανήγγειλε, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, μεταρρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την προστασία των ασθενεστέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή