Τα προγράμματα διάσωσης και η κρίση του ευρώ

Τα προγράμματα διάσωσης και η κρίση του ευρώ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, η κρίση της Ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση στη Στοά του Αττάλου, με την οποία έκλεισε χθες το βράδυ το τρίτο ετήσιο Athens Democracy Forum, που διοργανώνουν οι International New York Times σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με την «Καθημερινή».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν, στη συζήτηση που είχε με τον συνάδελφό του στους Times Ρότζερ Κόεν και με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, παρομοίασε το ευρώ με «απίστευτη παγίδα», δεν έφτασε όμως στο σημείο –όπως είχε κάνει κατά τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου– να ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Τόνισε ότι οι συνέπειες της λιτότητας που επέβαλαν «οι θεσμοί που ονομάζονταν και τώρα ονομάζονται ξανά τρόικα» έχουν προκαλέσει τρομακτικό πόνο στη χώρα και αμφισβήτησε με δηκτικό τρόπο τον χαρακτηρισμό ως «υπεύθυνης και λογικής» μίας πολιτικής «που έχει ως αποτέλεσμα 25% ανεργία και 25% μείωση του ΑΕΠ». Αναγνώρισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πολιτική στήριξη» για την επιστροφή στη δραχμή και ότι «μόνο απεχθείς άνθρωποι» στην εγχώρια πολιτική σκηνή τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε θαυμαστής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, το οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα στην ανθρώπινη Ιστορία». Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι μεγάλες αποφάσεις με τις οποίες εξελίχθηκε ποτέ δεν τέθηκαν ενώπιον των λαών της Ευρώπης – «ήταν πάντα ένα εγχείρημα των ελίτ». Και αν βασικές στρατηγικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών μέχρι και τη δημιουργία της κοινής αγοράς ήταν σωστές, «το ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν μία πολύ κακή ιδέα». Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της όσον αφορά τις συνέπειες που έχει υποστεί ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε, αλλά δεν είναι η μόνη: «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Φινλανδία. Εχει χάσει 10% του ΑΕΠ της σε τρία χρόνια».

Ο Ρότζερ Κόεν έθεσε ευθέως ζήτημα δημοκρατίας εντός της Ευρωζώνης. Στρεφόμενος στον Αλέξη Παπαχελά, τον ρώτησε αν η έννοια διατηρεί το νόημά της σε μια χώρα που ψήφισε υπέρ μίας διαφορετικής πολιτικής τον Ιανουάριο και μαζικά κατά ενός νέου γύρου λιτότητας τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα, για να εισπράξει, τελικά, ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. «Ο κόσμος έχει πλέον γίνει αρκετά κυνικός, βλέπουν πως ό,τι κι αν ψηφίσουν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να αποφευχθεί», απάντησε ο διευθυντής της «Κ», σημειώνοντας δυσοίωνα ότι «η υπομονή τελειώνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό Βορρά». Εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος ότι οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν πολιτική λύση διαρκείας. «Θα υπάρξει άλλος ένας γύρος δράματος και μετά κι άλλες εκλογές», αποφάνθηκε.

Για την περίοδο του μνημονίου γενικότερα, ο κ. Παπαχελάς έδωσε έμφαση στην επιλεκτική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οπως είπε: «Η πολιτική τάξη εφάρμοσε τα μέτρα λιτότητας, αλλά όχι τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έπλητταν τους πελάτες της. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που δεν αυξήθηκαν οι εξαγωγές και δεν υπήρξε ανάκαμψη». Ο διευθυντής της «Κ» εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» και για το ευρύτερο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δίνοντας έμφαση στην απουσία αποφασιστικής ηγεσίας.

Ελπιδοφόρες νότες

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα προβλήματα της Κίνας, η διαφθορά στην οποία «συγκριτικά κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με την Ελβετία», σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, και στην πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη γενικότερη κατήφεια υπήρξαν και μερικές ελπιδοφόρες νότες. Ο κ. Παπαχελάς σημείωσε ότι η αποτροπή του εκτροχιασμού της χώρας τον Ιούλιο δείχνει πολλά για την ωριμότητα του ελληνικού λαού («όχι όμως και των πολιτικών»). Ο κ. Κρούγκμαν εξέφρασε την πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα βρουν τον δημοκρατικό τρόπο να αναστρέψουν τη διολίσθησή τους σε μία άνιση, άδικη κοινωνία, ενώ ο κ. Κόεν ανέδειξε τη θεαματική μείωση στην ανισότητα μεταξύ του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή