Αγά Χαν: Η πρόοδος της δημοκρατίας

Αγά Χαν: Η πρόοδος της δημοκρατίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό ομιλητή τον πρίγκιπα Αγά Χαν ξεκίνησε η τελευταία συνεδρία του Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου ενώπιον ενός κοινού από πολιτικές προσωπικότητες και ανθρώπους του πνεύματος. Ο Αγά Χαν εστίασε στους λόγους για τους οποίους οι δημοκρατίες στις σύγχρονες κοινωνίες αποτυγχάνουν κατά περιπτώσεις να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και έδωσε έμφαση σε τέσσερις παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμβάθυνση των θεσμών. Σύμφωνα με τον κ. Χαν, «η πρόοδος της δημοκρατίας εξαρτάται από την υπόσχεση για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και απαιτείται συνταγματική κατανόηση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους ίδιους τους πολιτικούς». Δεύτερος παράγοντας είναι ο ρόλος των ΜΜΕ, καθώς «συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και υπεύθυνα γι’ αυτό είναι τα Μέσα», τονίζοντας την ανάγκη για ανεξάρτητη και υπεύθυνη ενημέρωση. «Τα Μέσα δεν θα πρέπει να κινητοποιούνται μόνο για αρνητικά θέματα, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα τα επιτείνουν σε ακραίο βαθμό. Η κοινωνική συνοχή εξαρτάται από τη συναίνεση και αυτή από την ποιότητα της πληροφόρησης», επισήμανε.

Τρίτος παράγοντας είναι η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. «Αντλεί την ισχύ της από την ενέργεια των ίδιων των πολιτών που προέρχονται από όλους τους χώρους», τόνισε και παρουσίασε ως τέταρτο παράγοντα τη δημοκρατική ηθική δεοντολογία. Καταλήγοντας, σημείωσε πως για να έχουν όλα αυτά αποτέλεσμα θα πρέπει οι ηγέτες να προσπαθούν να βρουν κοινά σημεία και να κάνουν συμβιβασμούς, «να προσέρχονται στο τραπέζι αναζητώντας τα κοινά σημεία που θα φέρουν αποτέλεσμα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος των International New York Times Stephen Dunbar – Johnson, η κ. Annika Savill, επικεφαλής του Tαμείου Δημοκρατίας των Hνωμένων Eθνών και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Λ. Παπαδήμος, η υπουργός Πολιτισμού Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικ. Διαμαντούρος και οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή