Δύο κινήσεις από Λαϊκή Ενότητα προς την κάλπη

Δύο κινήσεις από Λαϊκή Ενότητα προς την κάλπη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Λαϊκή Ενότητα να αφόριζε τις δημοσκοπήσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή προέβλεπαν οριακά ποσοστά για την είσοδό της ή μη στη Βουλή, ωστόσο στο παρασκήνιο η ηγεσία του κόμματος επηρεάστηκε και προσπάθησε την τελευταία εβδομάδα να αλλάξει στίγμα και να απωθήσει την κατηγορία ότι είναι το κόμμα της δραχμής χωρίς προτάσεις και πολιτικό σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο κινήσεις, αλλά με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει ορατή η μετακίνηση ψηφοφόρων.

Η πρώτη κίνηση ήταν να ανατεθεί ουσιαστικά ρόλος συμπροέδρου στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και κυρίως ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση της Αθήνας την περασμένη Τρίτη.

Η δεύτερη κίνηση ήταν η προσπάθεια να συγκινήσει τους ψηφοφόρους ότι είναι μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα να αναδειχθεί η ΛΑΕ τρίτο κόμμα και να αποτελέσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση στην πολιτική των μνημονίων, διαφορετικά ο ρόλος αυτός θα ανατίθετο στη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υποψήφιους βουλευτές της ΛΑΕ, ώς εδώ τα πράγματα στηρίζονται σε μια λογική. Συζήτηση ωστόσο έχει ανοίξει αναφορικά με μιαν άλλη πτυχή της προεκλογικής εκστρατείας της Λαϊκής Ενότητας που ταύτιζε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, πολλοί από τους ψηφοφόρους του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκαν αναποφάσιστοι και με ισχυρά διλήμματα μετά την ψήφιση του μνημονίου και για πολιτικούς και για συναισθηματικούς λόγους, απορρίπτουν την ταύτισή τους με τη Ν.Δ., κάτι που, όπως λένε, βιώνουν στις περιοδείες τους. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο χρόνος για να αποκοπούν οι μεγάλες μάζες από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μικρός, τα γεγονότα πυκνά και κυρίως η δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε ο κ. Τσίπρας είχε μια βάση. Αυτό, παρά το γεγονός ότι στη ΛΑΕ πιστεύουν ακράδαντα ότι μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα κάνει πόλεμο ούτε στη διαπλοκή, ούτε στα συμφέροντα, ούτε στο παλιό κατεστημένο.

Προς το παρόν όμως το πρόβλημα το έχει η ΛΑΕ, γι’ αυτό και την Πέμπτη εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν κάνουν λάθη στατιστικά δίνοντας τη ΛΑΕ είτε εκτός Βουλής είτε οριακά εντός, αλλά γιατί εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα και τον πολιτικό σχεδιασμό των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ωστόσο άλλες πηγές εκφράζουν επιφυλάξεις, όχι τόσο για το κόμματα που θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά για την τακτική της ΛΑΕ, εκτιμώντας ότι η ΛΑΕ ετεροκαθορίστηκε και δεν είχε δικό της στίγμα, εξαιτίας της επιμονής με την οποία αντιμετωπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά πάντως θα τεθούν επί τάπητος αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη διεξαγωγή συνεδρίου, αλλά καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον της ΛΑΕ θα είναι η είσοδός της ή όχι στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή