Το Βερολίνο και ο μεγάλος συνασπισμός

Το Βερολίνο και ο μεγάλος συνασπισμός

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Μια σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει γρήγορα και πιστά το πρόγραμμα». Αυτή είναι η απάντηση που ακούς μονότονα σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη στην ερώτηση «τι περιμένει η Γερμανία από τις ελληνικές εκλογές;». Δύσκολα όμως μπορούν να περιγράψουν οι Γερμανοί συνομιλητές μας ποια μορφή θα είχε ένας τέτοιος συνασπισμός. «Η καλύτερη λύση θα ήταν είτε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων είτε μια οικουμενική με τη συμμετοχή τεχνοκρατών υπουργών», εκτιμούν.

Στην επισήμανση ότι η πρώτη λύση θα προκαλούσε παράλυση και θα αναδείκνυε ως αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή και η δεύτερη θα στερείτο νομιμοποίησης βυθίζονται σε παρατεταμένο προβληματισμό. Παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατά γράμμα εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα.

Η Gretigue κορυφώθηκε στη Γερμανία φέτος το καλοκαίρι και ακόμη και πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι που θεωρούνταν «φιλέλληνες» αναφώνησαν κάποια στιγμή τους προηγούμενους μήνες «ας φύγουν λοιπόν» (από την Ευρωζώνη). Τι θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση; «Απολύτως τίποτα», αποκρίνονται υπομειδιώντας. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα: «Συγκέντρωσε γύρω του όλους αυτούς τους συμβούλους και στελέχη με αγγλοσαξονικό background και ενθαρρύνθηκε από τον βρετανικό Τύπο να φτάσει τη σύγκρουση με την Ε.Ε. στα άκρα. Ολοι αυτοί όμως δεν νοιάζονται για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Γι’ αυτό οι συμβουλές τους ήταν καταστροφικές», λένε στην «Κ» κύκλοι της ΕΚΤ.

Η Φρανκφούρτη δίνει μεγάλη έμφαση στη σταθερότητα και στην ταχεία υλοποίηση του προγράμματος από την επόμενη κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι δεν έχουμε ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο bail in. «Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση και συνεπώς και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στο 2016, όποτε παύει να ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000», εξηγούν.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος του 2015 οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ καλύπτονται από την κρατική εγγύηση με βάση την ελληνική νομοθεσία. Στη συνέχεια, από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπεται ότι η εγγύηση θα παρέχεται από την ΕΚΤ, υπό τον όρο ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο ότι το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, η θεωρητική εγγύηση πέφτει και πάλι στους ώμους του κράτους, που πιθανότατα όμως δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για τον σκοπό αυτό.

Αυτό είναι το κακό σενάριο που σκιαγραφούν άνθρωποι της ΕΚΤ, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Το καλό σενάριο είναι η γρήγορη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους και στις αγορές, θα συνεχίσει κανονικά την εφαρμογή του προγράμματος και θα συνεργαστεί με τους θεσμούς για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτήν την περίπτωση στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν πιθανή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα έδινε την αναγκαία ώθηση στην οικονομία μας.

Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι η κόπωση με την Ελλάδα έχει επεκταθεί και στα γερμανικά ΜΜΕ. Λίγες αναφορές στις εκλογές και σύντομες ανταποκρίσεις Γερμανών δημοσιογράφων από την Αθήνα, άλλωστε το θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες τη γερμανική κοινή γνώμη είναι η προσφυγική κρίση και η μαζική άφιξη αιτούντων άσυλο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των γερμανικών μεγαλουπόλεων.

Μόνο η ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel ασχολήθηκε με το ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, ενώ οι περισσότερες εφημερίδες μιλούν για την απογοήτευση και την απάθεια του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα.

Ούτε καν η Bild στα πρωτοσέλιδα της οποίας φιγουράραμε συστηματικά επί μήνες δεν έχει φιλοξενήσει κάποιο –έστω υβριστικό– ρεπορτάζ για τις εκλογές. Πάντως την εκτίμηση ότι ο μεγάλος συνασπισμός είναι λύση σταθερότητας συμμερίζεται και ο γερμανικός Τύπος. Iσως επειδή οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια, όπως επισημαίνει στην «Κ» συνάδελφος από την εφημερίδα Zeit, που γνωρίζει όμως καλά την πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα. Στη Γερμανία υπάρχει παράδοση δεκαετιών συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση, ενώ στη χώρα μας οι πρόσφατες προσπάθειες είχαν παραλυτικές συνέπειες.

Εξαίρεση στη γενική αδιαφορία που επικρατεί στη Γερμανία έναντι των εξελίξεων στη Ελλάδα αποτελεί ο εμμονικός «ανθέλληνας», Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, Κλάους Πέτερ Βιλς, ο οποίος εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο για την ελληνική κρίση χρέους. «Περί διασωστών και ανταρτών» είναι ο τίτλος του πονήματος που καταφέρεται κυρίως εναντίον της πολιτικής διάσωσης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βιλς είναι από τους συνεπέστερους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, έχοντας ψηφίσει ΟΧΙ σε όλα τα πακέτα διάσωσης προς τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή