Τσίπρας: Λάβαμε καθαρή εντολή

Τσίπρας: Λάβαμε καθαρή εντολή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαός μάς έδωσε τη δυνατότητα που του ζητήσαμε και πρέπει να τιμήσουμε την ψήφο του». Με αυτή τη φράση, στενοί συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισαν από νωρίς χθες ότι η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναλάβει τη δοκιμασμένη συνταγή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ του κ. Π. Καμμένου. Παρά την ισχνή πλειοψηφία που τα δύο κόμματα αθροίζουν, μόλις 155 έδρες, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να μιλήσει για «κυβέρνηση τετραετίας» στις δηλώσεις του από το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του κόμματός του στην πλ. Κλαυθμώνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σήκωσε και το μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε «προσωπικά δικαιωμένος» από το εκλογικό αποτέλεσμα, και μπορεί οι ψηφοφόροι να μην του έδωσαν τις δύο έδρες παραπάνω που ζήτησε ώστε σε σχέση με το αποτέλεσμα του περασμένου Ιανουαρίου να επιτύχει αυτοδυναμία, ωστόσο η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή καθιστά εφικτή την επανάληψη του προηγούμενου σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε και ο ίδιος να κλείσει, πριν καλά καλά ανοίξει, ενδεχόμενη συζήτηση για αναζήτηση ετέρου κυβερνητικού εταίρου, «διαβάζοντας» τη λαϊκή ετυμηγορία ως «καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με όσα μας κρατάνε κολλημένους στο χθες και να συνεχίσουμε τον όμορφο αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από επτά μήνες». Αναφορικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, μίλησε για δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά, αλλά και για στέρεο έδαφος που δημιουργεί προοπτική. «Η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο αλλά με δουλειά, πείσμα και αγώνα», δήλωσε και αναφέρθηκε σε επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και αναδιανομή πλούτου. Αναφέρθηκε, επίσης, σε καθαρή εντολή «να ξεμπερδέψουμε με το καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς» και για «δεύτερη και καθοριστική ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Ο κ. Τσίπρας -τον οποίο ο κ. Καμμένος είχε ήδη προαναγγείλει ως τον νέο, από σήμερα, πρωθυπουργό, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και προγραμματικές εκκρεμότητες στη μεταξύ τους συνεργασία- ευχαρίστησε δημοσίως τον κυβερνητικό εταίρο του, ο οποίος έσπευσε στην Κλαυθμώνος και πανηγύρισαν μαζί την κοινή εκλογική επικράτηση. Με τον κ. Καμμένο, είπε, «ενώνουμε σημαίες και δυνάμεις» και «από αύριο θα συνεχίσουμε μαζί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και, στην επικοινωνία τους αυτή, επιβεβαιώθηκε η βούληση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ, ακολούθως, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, από τον οποίο σήμερα θα λάβει τυπικά τη διερευνητική εντολή. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι πρόθεσή του είναι να κινηθεί γρήγορα, ώστε η νέα κυβέρνηση να ορκισθεί ακόμη και αύριο. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται την Τετάρτη να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ενημέρωσε ότι πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τη χώρα μας, του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή