Γεννηματά: Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες

Γεννηματά: Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» μακριά από κάθε σκέψη για συμμετοχή ή στήριξη της κυβέρνησης η οποία προέκυψε μετά τις χθεσινές εκλογές, θα διαδραματίσει από σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο της κ. Φώφης Γεννηματά είναι, προφανώς, ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ το οποίο αύξησε αισθητά τα ποσοστά του, κέρδισε τέσσερις επιπλέον έδρες στη Βουλή (από τις 13 ανήλθε στις 17), ενώ εμφάνισε υψηλά ποσοστά σε αρκετές περιφέρειες της επαρχίας (σημείωσε διψήφιο ποσοστό σε τουλάχιστον 6, ενώ άλλες 3 ήταν οριακά κάτω του 10%). Η επιτυχία του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δηλαδή της σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ), αποτελεί για τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη σήμα και προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς οι οποίες παρέμειναν εθελοντικά εκτός νυμφώνος σε αυτή την προσπάθεια. Είναι βέβαιο ότι η κ. Γεννηματά θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα κάνει επαφές με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να είναι αποστασιοποιημένα.

Στη Χαρ. Τρικούπη υπήρχε τις τελευταίες ημέρες έντονη συζήτηση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα πίεζε το ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Το αρκούντως υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή, έλυσε αυτά τα προβλήματα στο επιτελείο της κ. Γεννηματά. Ως εκ τούτου, η συζήτηση που απομένει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων οι οποίοι πρέπει να κατατεθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η κ. Γεννηματά τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον κ. Αλ. Τσίπρα, του ευχήθηκε συγχαρητήρια για τη νίκη του και υποσχέθηκε «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Από το -μάλλον- τυπικό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο αρχηγών απουσίαζε οποιαδήποτε πρόταση για την επόμενη ημέρα, τόνιζαν πηγές της Χαρ. Τρικούπη. Η κ. Γεννηματά τόνισε χθες ότι «οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά» και πρόσθεσε πως «η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου τελείωσε οριστικά». Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το χθεσινό αποτέλεσμα συνιστά επιβράβευση του μηνύματος «ενότητας και ελπίδας» που εξέπεμψε το ΠΑΣΟΚ αλλά και ως επιβεβαίωση ότι «οι αυτοδυναμίες αποδείχθηκαν αυταπάτη». Η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «να διασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, με εθνική γραμμή για βιώσιμες λύσεις με οριστική και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια». Και κατέληξε εκτιμώντας ότι «όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, επισήμανε ότι «τα προβλήματα της χώρας είναι πολυσύνθετα και απαιτούνται εθνική συνεννόηση και συνεργασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή