Απογοητευμένος, αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ακόμη και αν το Ποτάμι απεδείχθη η αρνητική έκπληξη των εκλογών με μόλις το 4% του εκλογικού σώματος, δήλωσε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης. «Επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση. Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και θα εξετάσουμε τα λάθη μας, για τα οποία την πρώτη ευθύνη έχει ο επικεφαλής», είπε ο κ. Θεοδωράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκαλέσει πιθανώς και έκτακτο συνέδριο του Ποταμιού, για να θέσει στην κρίση των στελεχών του και τις δικές του επιλογές στο κόμμα.
Σύμφωνα, ωστόσο, με συνεργάτες του, ο ίδιος δεν φέρεται διατεθειμένος να παραιτηθεί της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Οι ίδιες πηγές, όμως, δεν έκρυβαν τη μεγάλη απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Ποτάμι έχασε 6-7 από τους 17 βουλευτές που είχε (Αντ. Λυμπεράκη, Ι. Φωτήλας, Χρ. Ταχιάου, Κ. Μπαργιώτας, Κ. Χαρακίδης και ίσως ο κ. Σπ. Δανέλλης), ενώ δεν εκλέγει και βουλευτή Επικρατείας, επικεφαλής του οποίου ήταν, ως γνωστόν, ο κ. Νικ. Διαμαντούρος.
Ο κ. Θεοδωράκης, αναγνωρίζοντας την ήττα του, τόνισε στη δήλωσή του ότι η λαϊκή εντολή τον στέλνει στην αντιπολίτευση και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί την συμμετοχή του στην κυβέρνηση ακόμη και αν του το ζητούσε σήμερα ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις», είπε και προανήγγειλε ότι «η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή δεν θα καθορίζεται από κάποια προσωπική αντιδικία ή απωθημένο, αλλά θα κρίνεται με βάση ποιο θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιο είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων. Ελπίζουμε και με το 4% που μας δίνει αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός να φανούμε εξίσου χρήσιμοι. Δεν θα πρέπει, όμως, να περάσει απαρατήρητο ότι περίπου ένας στους δύο Ελληνες δεν πήγε να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές και είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.
Βουλευτές του Ποταμιού δεν έκρυβαν και εκείνοι την απογοήτευση και κυρίως τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν «με την επανάληψη του πειράματος της διακυβέρνησης που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες». Κάποιοι, μάλιστα, προεξοφλούσαν ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα επιδοθούν στο εξής σε ένα κυνήγι μαγισσών, επιδιώκοντας επικοινωνιακά να αντισταθμίσουν τις συνέπειες του μνημονίου που μόνοι τους φόρτωσαν στη χώρα και θα βιώσουν στο εξής οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους. Αφηναν, δηλαδή, να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει έναν πόλεμο με τάχα συμφέροντα τα οποία θα επιχειρεί να συνθλίψει, ενώ η ίδια η πραγματικότητα έχει ήδη αποδείξει ότι ειδικώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσαρμοσθεί στο σύστημα το οποίο καμώνεται ότι επιθυμεί να ανατρέψει. Και με αυτά τα δεδομένα, προέβλεπαν ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα αργήσουν.