Δεν εξέπληξε το αποτέλεσμα των εκλογών τις Βρυξέλλες, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής, καθώς το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενο. Αυτό που όμως προκάλεσε σίγουρα έκπληξη είναι η επιλογή των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως εταίρων της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί, όταν ο κ. Τσίπρας είχε αναγγείλει την πρόθεσή του για εκλογές στους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Αύγουστο, είχε εξηγήσει ότι ο λόγος είναι αφενός να «καθαρίσει» το κόμμα του από τους ακραίους και αφετέρου να κάνει συμμαχία με κάποιο κόμμα του ευρωπαϊκού τόξου ώστε να προχωρήσει πιο εύκολα και γρήγορα στην εφαρμογή του μνημονίου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή η επιλογή του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί εκ νέου με τον κ. Π. Καμμένο είναι «μάλλον αξιοπερίεργη», καθώς δεν του δίνει ούτε καν μια ισχυρή πλειοψηφία τη στιγμή που τους επόμενους μήνες θα έχει να περάσει μια σειρά από δύσκολες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή.
Ομως για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους το πιο βασικό ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η πολιτική σταθερότητα της χώρας, καθώς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται σταθερότητα του πολιτικού συστήματος που θα επιτρέψει την πιστή και γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος. Τα χρονικά πλαίσια είναι αρκετά σφιχτά άλλωστε. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ενα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθεί να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να αποφασίσει τα νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει για να ξεκλειδώσει την υποδόση των 3 δισ., η οποία θα δοθεί για να πληρωθεί ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ετοιμος να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε tweet του. Συγχρόνως πρόσθεσε ότι αναμένει τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που «με μια ισχυρή εντολή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία διάσωσης». Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν τηρήσει σιγήν ιχθύος. Στην πραγματικότητα όμως, τον τελευταίο μήνα «εντυπωσιακά πολλοί άνθρωποι ήθελαν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Ο λόγος είναι ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι «λιγότερο επικίνδυνος» στην κυβέρνηση απ’ ό,τι στην αντιπολίτευση, καθώς φοβούνταν ότι θα μπορούσε να κάνει ξανά «κωλοτούμπα» και να γυρίσει στο αντιμνημονιακό μπλοκ ως αντιπολίτευση, και αυτό θα δυσκόλευε την εφαρμογή του ήδη δύσκολου μνημονίου.