Νέα αστοχία στις προβλέψεις των exit polls

Νέα αστοχία στις προβλέψεις των exit polls

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξω» έπεσαν για άλλη μία φορά τα exit polls, καθώς οι προβλέψεις τους παρουσίασαν σημαντική απόκλιση από το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα κόμματα. Τα πρώτα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης περιόριζαν τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία γύρω στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πρώτος επικράτησε τελικά με διαφορά 7,5%. Παράλληλα, ενώ έδιναν οροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 34%, ο νικητής των χθεσινών εκλογών έφθασε στο 35,4% προσεγγίζοντας το ποσοστό του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες δείχνουν ότι δεν γίνεται πιστή καταγραφή ενός τμήματος του εκλογικού σώματος, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει πως τίθεται υπό αμφισβήτηση η μεθοδολογία που ακολουθείται. Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού έχει ανατρέψει πολλές σταθερές στις οποίες βασίζονταν παραδοσιακά οι μετρήσεις και κατ’ επέκτασιν οι προβλέψεις τους, όπως και ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμενε πολύ υψηλός ο μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων. Επίσης, μια διάσταση που προφανώς επηρέασε την εικόνα των μετρήσεων ήταν το υψηλό ποσοστό αποχής που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Είναι, πάντως, γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν το μεγάλο ποσοστό αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναλυτές υπογράμμιζαν με έμφαση ότι το στοιχείο αυτό εκ των πραγμάτων άφηνε πολλά περιθώρια σημαντικής αύξησης του τελικού ποσοστού του κόμματος.

Αστοχίες καταγράφηκαν και σε πολλές δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όπου σχεδόν όλες, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, κατέγραφαν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, προέβαλλαν μια εικόνα «ντέρμπι» των δύο πρώτων κομμάτων και μερικές φορές έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται. Η εικόνα άλλαξε τις τελευταίες ημέρες, με τις περισσότερες εταιρείες να καταγράφουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με αισθητά αυξημένη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες, που κυμαινόταν γύρω στις 2,5-3 μονάδες.

Η αίσθηση ότι οι μετρήσεις αδυνατούσαν να καταγράψουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην κοινή γνώμη δεν είναι νέο φαινόμενο και σίγουρα δεν περιορίζεται στις χθεσινές εκλογές. Η αστοχία πρόβλεψης παρατηρήθηκε και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, όπου ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή οι μετρήσεις έδειχναν μια σχετικά αμφίρροπη αναμέτρηση ατην οποία η διαφορά ήταν από σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι 6%, το τελικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε συντριπτικό, με το «Οχι» να εξασφαλίζει 62% έναντι 38% του «Ναι», μια διαφορά δηλαδή 24 ποσοστιαίων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή