Αποψη: Μία δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα

Αποψη: Μία δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας τα έκανε σχεδόν όλα λάθος επί έξι μήνες. Οι Ελληνες ψηφοφόροι φαίνεται πως του έδωσαν μία ακόμη ευκαιρία ώστε να καταφέρει κάτι καλύτερο. Κατά τη δεύτερη θητεία του θα κληθεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που έκανε μέχρι να κλείσει την τελευταία στιγμή συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας. Για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή ο κ. Τσίπρας πιθανότητα θα χρειαστεί έναν κυβερνητικό εταίρο και για να έχει σταθερή πλειοψηφία ίσως χρειαστεί δύο εταίρους. Για τις αγορές το διαφαινόμενο αποτέλεσμα έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως ότι έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει κόμματα που υπόσχονται να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει εκτεταμένες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Ως αριστερός ο Τσίπρας ίσως να καταφέρει να υπερνικήσει ευκολότερα την αντίσταση των συνδικάτων στις φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις απ’ ό,τι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα με μικρή κυβερνητική πείρα και εξακολουθεί να διαθέτει πολλά στελέχη που έχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουν, ιδίως στον δημόσιο τομέα.

Με τον Τσίπρα να έχει υπογράψει ακριβώς το είδος της συμφωνίας διάσωσης με την οποία διαφωνούσε και με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί παρελθόν, η Ελλάδα διαθέτει και πάλι (πριν ήταν το ΠΑΣΟΚ) ένα αριστερό κόμμα που υπόσχεται να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ και ένα κεντροδεξιό κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η απειλή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξουδετερωθεί. Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και να εφαρμόσει σειρά επίπονων μεταρρυθμίσεων ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η διακυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη για τον Τσίπρα. Εχοντας κοιτάξει στην άβυσσο της εξόδου από το ευρώ, ο Τσίπρας και οι Ελληνες ψηφοφόροι φαίνονται, επιτέλους, διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να είναι το μήνυμα των χθεσινών εκλογών.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή