Αρνητική σε συνεργασία η κ. Γεννηματά

Αρνητική σε συνεργασία η κ. Γεννηματά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακριά από τους σχεδιασμούς της κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και την πολιτική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, είναι, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, η όποια πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά την έντονη φημολογία η οποία προκλήθηκε ήδη από το βράδυ της Κυριακής, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις των κ. Π. Καμμένου και Π. Σκουρλέτη περί των πιθανοτήτων που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, η Χαρ. Τρικούπη διέψευσε και επισήμως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις φήμες περί δήθεν προτάσεων συνεργασίας του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τις δηλώσεις Καμμένου, απαξιούμε να τις σχολιάσουμε».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, υπό τον όρο της «εκδίωξης» του κ. Ευ. Βενιζέλου από το κόμμα. «Η κ. Γεννηματά μπορεί να βάλει στην άκρη τον κ. Βενιζέλο, να τον διώξει από το ΠΑΣΟΚ και από ’κει και πέρα να συζητήσουμε», είπε χθες ο κ. Καμμένος. Λίγο αργότερα, σε πολύ ηπιότερους τόνους, ο κ. Σκουρλέτης εκτιμούσε ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία της κ. Γεννηματά δεν έχει δείξει τάσεις «αυτοκριτικής, εσωτερικού στοχασμού και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού» και εξέφρασε την ελπίδα η Χαρ. Τρικούπη «να πιάσει τον σφυγμό» της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. «Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει, γιατί θα ήταν συνομιλητής με την Αριστερά», δήλωσε (Βήμα FM) χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Η αρχική φημολογία για την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ με την υπό κατάρτιση κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεκίνησε μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της κ. Γεννηματά προς τον κ. Αλ. Τσίπρα μετά τις εκλογές. Σε εκείνη τη συνομιλία, αναφέρουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως τυπική και απλώς υποσχέθηκε «εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Ανάλογη εικόνα μεταφέρουν και οι συνεργάτες του κ. Θ. Θεοχαρόπουλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος, επίσης, συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα. Από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η γραμμή του κόμματος για τις συνεργασίες παραμένει κοινή με εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν, πάντως, ότι αργά ή γρήγορα, σίγουρα έπειτα από την –εκ νέου– επαφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη σκληρή πραγματικότητα, αρκετά ερωτήματα περί του πού οδεύει η κυβέρνηση συνεργασίας ενδεχομένως να επαναδιατυπωθούν. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης είπε χθες («Στο Κόκκινο» 105,5) ότι εν ευθέτω χρόνω, «σε ένα άλλο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα», εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Ωστόσο, επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να μπει σε συζήτηση για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού ούτε μπορούσε να γίνει αυτό, ειδικά όταν ο κ. Τσίπρας έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον κ. Καμμένο».

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση πρέπει να ασχοληθούν με την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και να κινηθούν κοινοβουλευτικά βάσει των πέντε σαφέστατων «κόκκινων γραμμών» τις οποίες προεκλογικά διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να εισέλθουν σε συζητήσεις περί συνεργασίας δίχως να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή