Λιγότερες γυναίκες στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου

Λιγότερες γυναίκες στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη θα είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου. Με 54 γυναίκες βουλευτές, εκ των οποίων τέσσερις ήταν υποψήφιες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η νέα σύνθεση απέχει από εκείνην του Ιανουαρίου, όπου οι γυναίκες πολιτικοί είχαν φθάσει τις 68, σημειώνοντας ένα αισιόδοξο «ρεκόρ» για τα ελληνικά δεδομένα. Φαίνεται ότι η ψηφοφορία με λίστες, που τα ίδια τα κόμματα είχαν καταρτίσει, δεν ευνόησε τις γυναίκες πολιτικούς, που βρέθηκαν κατά τα φαινόμενα λίγο πιο «χαμηλά» από τους άρρενες συναδέλφους τους. Επίσης, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε φέρει στο Κοινοβούλιο 44 γυναίκες που ως επί το πλείστον έπαιρναν το χρίσμα για πρώτη φορά, «κόστισε» πολλές έδρες. Τώρα με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν βουλευτές 30 γυναίκες, ενώ δύο προβεβλημένα στελέχη, η κ. Θεανώ Φωτίου και η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, εξελέγησαν με το Επικρατείας. Μεταξύ άλλων εξελέγησαν οι κ. Ολγα Γεροβασίλη, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και Αννα Βαγενά.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή με έντεκα γυναίκες βουλευτές: Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Βούλτεψη, Ελενα Ράπτη, Μαρία Αντωνίου, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κατερίνα Παπακώστα, Γεωργία Μαρτίνου και Νίκη Κεραμέως (Επικρατείας). Στα υπόλοιπα κόμματα η εκπροσώπηση σημειώνει μικρές διακυμάνσεις. Το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη παρά το γεγονός ότι έχει αρχηγό γυναίκα, εξέλεξε μόνο δύο ακόμη γυναίκες (Εύη Χριστοφιλοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου). Το ΚΚΕ, σταθερό στις απόψεις και στα ποσοστά του, εξέλεξε τις κ. Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου. Το Ποτάμι από τρεις βουλευτές έμεινε μόνο με την κ. Κατερίνα Μάρκου, καθώς η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη δεν κατάφερε να βγει ενώ η κ. Χριστίνα Ταχιάου έχασε την έδρα από τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Οι ΑΝΕΛ διατήρησαν δύο από τις τρεις βουλευτές, τις Ελενα Κουντουρά και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που μάλλον είναι από τις πιο τυχερές, καθώς η υπουργοποίησή τους θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Η Χ.Α. εξέλεξε τρεις γυναίκες, από δύο που είχε στην περασμένη Βουλή (Ελένη Ζαρούλια, Δήμητρα Βελέτζα, Σωτηρία Βλάχου). Και η νεοεισερχόμενη Ενωση Κεντρώων έχει γυναικεία εκπροσώπηση. Μπορεί αργά την Κυριακή στο Ζάππειο να μονοπώλησε τα σχόλια η υποψήφια του κόμματος στις Κυκλάδες, ωστόσο η κ. Δήμητρα Γουσέτη δεν εξελέγη. Αντ’ αυτής εξελέγη η κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου στη Β΄ Πειραιώς, η οποία μάλιστα απέσπασε την έδρα από βουλευτή της Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή