Το παρασκήνιο μετακινήσεων, απομακρύνσεων στη νέα κυβέρνηση

Το παρασκήνιο μετακινήσεων, απομακρύνσεων στη νέα κυβέρνηση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες, πικρίες, τήρηση ισορροπιών αλλά και ομαδοποιήσεις επηρέασαν καθοριστικά την τελική μορφή του νέου υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το στενό επιτελείο συνεργατών του να επιδίδονται, ήδη από προχθές, σε μαραθώνιο διεργασιών και συνεννοήσεων πριν καταλήξουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η επιλογή του νέου προέδρου της Βουλής καθυστέρησε σημαντικά τον ανασχηματισμό, καθώς ο κ. Ν. Βούτσης εμφανίζεται να επιθυμούσε την παραμονή του στο υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα μέχρι αργά το απόγευμα χθες εξετάζονταν εναλλακτικές, όπως αυτή του κ. Δ. Βίτσα ή του κ. Θοδωρή Δρίτσα. Προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στη Βουλή ο κ. Γ. Δραγασάκης, συνεργάτες του οποίου ανέφεραν ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το υπουργείο Εσωτερικών προτάθηκε στην κ. Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δέχθηκε, επίσης, κρούση να αναλάβει το υπ. Υγείας. Η ίδια αρνήθηκε και τις δύο εναλλακτικές, δηλώνοντας ότι προτιμά να παραμείνει στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Για το υπ. Εσωτερικών επελέγη τελικά ο κ. Π. Κουρουμπλής, ο οποίος είχε αρχικά εμφανισθεί απρόθυμος να μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Το κενό στο υπ. Υγείας καλύφθηκε με την αναβάθμιση σε υπουργό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Αρ. Μπαλτάς ετέθη επικεφαλής στο υπ. Πολιτισμού, που από χθες έγινε ανεξάρτητο, δεν υπάγεται στο υπ. Παιδείας, όπως στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Εμπλοκή παρουσιάσθηκε και στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που συμμετείχαν στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούσαν την παραμονή του κ. Γ. Τσιρώνη στην κυβέρνηση, κάτι που έγινε τελικά, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις του κατά την προηγούμενη θητεία δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε ο κ. Ν. Ξυδάκης ως αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο κ. Ν. Κοτζιάς έθεσε βέτο στο να διατηρηθεί στη θέση αυτή η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, επικαλούμενος ριζικές διαφορές στην προσέγγισή τους έναντι κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Ωστόσο, βέτο στην απομάκρυνση της κ. Αναγνωστοπούλου από την κυβέρνηση έθεσε η ομάδα των «53» και η κ. Αναγνωστοπούλου μετακινήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρώτρια.

Οι «53» κατέστησαν σαφή την παρουσία τους ως διακριτού πόλου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ανασχηματισμό, καθώς εμφανίζονται ως οι έχοντες τις πλέον έντονες ενστάσεις στο ενδεχόμενο επαναφοράς του κ. Γ. Πανούση στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο, τελικά, μετακινήθηκε από το Εθνικής Αμυνας ο κ. Ν. Τόσκας.

Από το νέο κυβερνητικό σχήμα απουσιάζει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, κ. Σπ. Σαγιάς και στη θέση αυτή θα παραμείνει ο γ.γ. της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κ. Μιχ. Καλογήρου. Ο κ. Σαγιάς είχε διαφωνήσει με τους χειρισμούς που έγιναν πριν από το δημοψήφισμα και ήδη από τότε υπήρχαν πληροφορίες για πολύ κακές σχέσεις με υπουργούς που στελεχώνουν το επιτελείο του Μαξίμου, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι αμέσως μετά την απόφαση για το δημοψήφισμα είχε υποβάλει παραίτηση, πληροφορία την οποία οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είχαν διαψεύσει.

Εντυπωσιακό στοιχείο της νέας κυβέρνησης, δεδομένης της έμφασης του κ. Αλέξη Τσίπρα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι η απομάκρυνση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, που είχε το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αρμοδιότητα, πλέον, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT