Ξανθός: «Επανεκκίνηση» του συστήματος υγείας

Ξανθός: «Επανεκκίνηση» του συστήματος υγείας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση υλοποίηση του σχεδίου έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας, με αντιμετώπιση της διαφθοράς, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως τις προσδιόρισε ο νέος υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Χθες, παραλαμβάνοντας το νέο του χαρτοφυλάκιο, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για επανεκκίνηση –«restart», όπως είπε χαρακτηριστικά– σε ένα πιο σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον. Οπως είπε, «η εντολή της κοινωνίας εμπεριέχει μεγάλη δόση σκεπτικισμού, απαίτησης και κριτικής στήριξης», και σημείωσε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει να διαχειριστεί ένα σύστημα υγείας που «κλυδωνίζεται και είναι σε διαρκή κίνδυνο να υποστεί λειτουργικό black out». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο τομέας της υγείας οφείλει να είναι έως και προνομιακός χώρος, καθώς η ενίσχυσή του μπορεί να δώσει την αίσθηση του αντισταθμίσματος, της δικαιότερης κατανομής βαρών στο δύσκολο περιβάλλον του τρίτου μνημονίου. Τέλος έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Αθ. Δημόπουλου, λέγοντας ότι ήταν μία επιλογή με θεσμική αξιοπιστία. Ο κ. Δημόπουλος έκανε έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο, αναφερόμενος στην προώθηση των προαπαιτούμενων του μνημονίου και τόνισε την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

«Εως το 2010 εδώ ερχόμουν μόνο με το καθεστώς κινητοποιήσεων, και έχουμε παίξει αρκετό ξύλο στην πόρτα του υπουργείου. Ηρθε η ώρα να κάτσω σε αυτήν την καρέκλα», δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. Ο ίδιος ανέφερε ως άμεση προτεραιότητα του υπουργείου την αλλαγή των διοικήσεων των νοσοκομείων. Να «μπει μπροστά» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων στην υγεία είναι οι άλλες δύο προτεραιότητες. Τόνισε ότι «ισοδύναμα» θα βρεθούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι προχώρησαν σε οριζόντιο κούρεμα δαπανών, χωρίς να πειράξουν τον μηχανισμό υπερτιμολογήσεων υλικών και φαρμάκων. «Καιρός να σταματήσει το γλέντι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή