«Κακός οιωνός» για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Κακός οιωνός» για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δυσάρεστο αποτύπωμα στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο μάλιστα είναι πιθανό να οδηγήσει σε εσωτερικές αναδιατάξεις στο κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, άφησε κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο του βίου της νέας κυβέρνησης η υπόθεση Δημ. Καμμένου, ο οποίος συμπλήρωσε μόλις 12ωρη παραμονή στην καρέκλα του υφυπουργού Υποδομών.

Κατά ορισμένους, δε, εξελήφθη ως «οιωνός» πρόσθετων δυσκολιών στην προσπάθεια των δύο κομμάτων να πορευθούν αλληλοστηριζόμενα, όπως στην πρώτη κυβερνητική θητεία τους, ενώ σίγουρα άναψε «φωτιές» στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, στελέχη των οποίων είτε είχαν «προσωπικά» μαζί του, όπως η εκπρόσωπος Τύπου Μαρ. Χρυσοβελώνη, είτε βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην ηγεσία κινούμενα από προσωπική πικρία, όπως η κ. Ξουλίδου. Πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά την επιμονή των δύο παραπάνω να συντηρούν το θέμα στην επικαιρότητα, παρά την εκτόνωσή του μέσω της αντικατάστασης του κ. Καμμένου από τον προερχόμενο από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ Θρακιώτη βουλευτή κ. Παν. Σγουρίδη –η υπουργοποίηση του οποίου προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στους ΑΝΕΛ– είναι θέμα ωρών να οδηγηθούν εκτός κόμματος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ επικοινώνησε τηλεφωνικά για δεύτερη φορά και με τις δύο την Παρασκευή, προκειμένου να τους μεταφέρει την ύστατη προειδοποίηση από τον πρόεδρο του κόμματος. Στην πρώτη, υπογραμμίζοντας ότι ως εκπρόσωπος Τύπου οφείλει να εκφράζει τις θέσεις του κόμματος και όχι τις προσωπικές της και στη δεύτερη μιλώντας για απρέπειες εκ μέρους της, οι οποίες δεν είναι δυνατό να γίνουν ανεκτές.

Το πρόβλημα με τον κ. Δημ. Καμμένο ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Οι δύο στενοί συνεργάτες των κ. Τσίπρα και Καμμένου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Τέρενς Κουίκ, κλεισμένοι στον 6ο όροφο των γραφείων της Βασ. Σοφίας, και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ολγα Γεροβασίλη και των ΑΝΕΛ Γ. Κούσουλας είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μέχρι το μεσημέρι, οπότε φέρονται να κατέληξαν ότι η μόνη λύση είναι η παραίτηση του υφυπουργού. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες, πολλά τηλεφωνήματα, μία επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και ένα tweet του κ. Παν. Καμμένου για να προχωρήσει ο βουλευτής στην έκδοση της λιτής δήλωσης με την οποία στην ουσία αποδεχόταν την παραίτησή του. «Αντί να ασχολούμαστε με το μεταναστευτικό και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, προσπαθούσαμε να πείσουμε τον Καμμένο να παραιτηθεί», παραδέχονται κεντρικά στελέχη των δύο κομμάτων, που δεν έκρυβαν την οργή τους για τον τρόπο με τον οποίο αρχικώς αντέδρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ στην απέλπιδα προσπάθειά του να διατηρήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο. «Πήγε να τα διορθώσει και τα έκανε χειρότερα», λένε. Παρά ταύτα, το κλίμα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ δεν είναι αρνητικό για τον κ. Δημ. Καμμένο, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν μέλη της, άσκησε με τρόπο άψογο τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα το προηγούμενο επτάμηνο. Ούτως ή άλλως, ωστόσο, η παρουσία μόνον δέκα βουλευτών του κόμματος στα έδρανα αποτρέπει κάθε άλλη σκέψη, καθώς αν υπάρξει απώλεια έδρας, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ θα χάσει όλα της τα προνόμια.

Οσο για το γιατί επελέγη από τον κ. Καμμένο για αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα, η απάντηση που δίνεται από συνεργάτες του –όχι τόσο πειστική, είναι η αλήθεια– είναι ότι η ηγεσία και το επιτελείο των ΑΝΕΛ δεν είχαν ακριβή γνώση των διαδικτυακών αναρτήσεων του κ. Δημ. Καμμένου, διότι το 2013 αποχώρησε από το κόμμα και επανήλθε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή