Χωροταξία με «οδηγό» την ιδεολογία στη Βουλή

Χωροταξία με «οδηγό» την ιδεολογία στη Βουλή

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λιγότερες γυναίκες, περισσότερα κόμματα και ακόμα περισσότερους «πολιτικούς πονοκεφάλους», συγκαλείται σε Σύνοδο (ΙΖ) την προσεχή Πέμπτη η Βουλή, με τη νέα της σύνθεση όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

Οκτακομματική έκλεισε η προηγούμενη Σύνοδος, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας. Οκτακομματική ανοίγει η νέα: Μπορεί η ΛΑΕ του κ. Π. Λαφαζάνη να μην πέτυχε την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, πλην όμως το ιστορικά περιθωριακό κόμμα Ενωση Κεντρώων του κ. Β. Λεβέντη, με ποσοστό 3,43% και με εννέα πρόσωπα, θα είναι στα βουλευτικά έδρανα την προσεχή περίοδο. Και είναι η νέα αυτή «είσοδος» που δημιουργεί έναν από τους «πονοκεφάλους» – ίσως τον λιγότερο επώδυνο. Αφορά, κατ’ αρχήν, το «χωροταξικό» εντός και πέριξ της αίθουσας της Ολομέλειας.

Η παραδοσιακή σκηνοθεσία των πολιτικών δυνάμεων, αναλόγως των ιδεολογικών καταβολών τους, ως προς τη θέση που καταλαμβάνουν απέναντι από το Προεδρείο, δεν θα αλλάξει θεαματικά. Στο άκρο δεξιό και προς τα λεγόμενα «ορεινά» – δηλαδή προς τα πίσω, θα επιστρέψουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αυξημένοι κατά έναν (18 πλέον, σε σχέση με τη 17μελή Κ.Ο. της προηγούμενης περιόδου). Μπροστά τους και αριστερά τους, όπως τους βλέπει ο πρόεδρος και οι από του βήματος ομιλητές, θα πάρουν τις γνωστές θέσεις τους οι 75 (ένας λιγότερος σε σχέση με πριν) βουλευτές της Ν.Δ., ενώ στα ορεινά και κάπως προς το κέντρο, στα επίσης γνωστά έδρανά τους αναμένεται να επιστρέψουν και οι με τρεις «απώλειες» βουλευτές των συγκυβερνώντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Δίπλα τους, όπως και πριν, αλλά με περισσότερα μέλη (17 αντί για 13) και εξ αυτού του λόγου περισσότερα χαμόγελα, θα κληθούν εκτός απροόπτου να καθίσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οπως και στην προηγούμενη περίοδο, στα δεξιά τους αναμένεται να κληθεί να λάβει θέσεις η με σοβαρές απώλειες Κ.Ο. του Ποταμιού: 11 πλέον αντί για 17, εκτιμάται πως θα κάθονται –όπως και οι του ΠΑΣΟΚ, στα ορεινά της Ολομέλειας– πίσω από τον εκ νέου «κυρίαρχο» των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο το περίφημο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, λίγο η ευρεία διαφορά νίκης έναντι της Ν.Δ., δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών τη μερίδα του λέοντος στη νέα Βουλή. Το γεγονός ότι εμφανίζεται με τέσσερις λιγότερους, περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η κάλπη και οι επιλογές των ψηφοφόρων όχι μόνο κάλυψαν στο μέγιστο την απώλεια των 25 (της Αριστερής Πλατφόρμας) που αποσχίστηκαν με αφορμή το τρίτο μνημόνιο. Αφησαν τους «διασπαστές» εκτός Βουλής, ενώ ταυτόχρονα καταρρίφθηκε και η «ποιοτικών» χαρακτηριστικών εκτίμηση ότι θα δεχόταν το κόμμα του κ. Τσίπρα σοβαρό πλήγμα, μια και μεταξύ των «25» ήταν και πρώτοι σε ψήφους στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου βουλευτές (Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Μακρή κ.ά.).

Τέλος, στο αριστερότερο σημείο της αίθουσας θα επιστρέψουν οι (όσοι ήταν) 15 βουλευτές του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έως τώρα μόνο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ έχει το προνόμιο να βρίσκεται στην πρώτη σειρά.

Το ερώτημα, κατόπιν όλων αυτών, είναι πού θα κληθούν να καθίσουν ο κ. Β.Λεβέντης και οι βουλευτές του. Σύμφωνα με κατ’ αρχήν εκτιμήσεις –οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση εκπροσώπων όλων των κομμάτων, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής– η Κ.Ο. της Ενωσης Κεντρώων πιθανόν να κληθεί να λάβει τις θέσεις όπου σε προηγούμενες περιόδους κάθονταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ: ψηλά, αριστερά, πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ορισμένοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Λεβέντης, επικαλούμενος ακριβώς τον «κεντρώο» χαρακτήρα του κόμματός του, να ζητήσει να τοποθετηθεί χωροταξικά στα πίσω κεντρικά έδρανα. Κάτι τέτοιο, πιθανολογείται ότι θα επέφερε μικρό ντόμινο μετατοπίσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προς τα αριστερά, με τους εννέα «κεντρώους» να λαμβάνουν θέση ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και στους βουλευτές της κ. Φώφης Γεννηματά.

Ανάλογου περιεχομένου «πρόβλημα» θα πρέπει να επιλυθεί και στους υπόλοιπους χώρους του μεγάρου, καθώς θα πρέπει να βρεθούν γραφεία και για την Ε.Κ. – το νέο όγδοο κόμμα της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία διαθέτει σχεδόν 70 νέα πρόσωπα και μόλις 54 γυναίκες βουλευτές (αποτέλεσμα της επιλογής των κομματικών επιτελείων να μη βάλουν πολλές σε εκλόγιμες θέσεις, στις λίστες), εκ των οποίων μία είναι νυν (Γεννηματά), μία πρώην (Παπαρήγα) αρχηγός κόμματος, και μία σύζυγος αρχηγού (Ζαρούλια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή