ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα συμμετάσχω σε αυτομαστίγωμα του Ποταμιού

st-theodorakis-den-tha-symmetascho-se-aytomastigoma-toy-potamioy-2103828

Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτομαστίγωμα του Ποταμιού, τόνισε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς, όπως είπε, βλέπει μια τέτοια διάθεση στη συζήτηση που γίνεται για τις αιτίες της μείωσης του εκλογικού ποσοστού, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος.

Στην προσυνεδριακή σύσκεψη του Ποταμιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι είναι υπερήφανος για τη μέχρι τώρα πορεία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πετύχει τόσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Παραδέχθηκε ότι έκανε και ο ίδιος λάθη και επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να του ασκήσουν σκληρή κριτική, ακόμα και να τον αμφισβητήσουν, όμως λέει όχι σε γενικόλογες συζητήσεις, διότι δεν προσφέρουν.

Αυτό που διαχωρίζει το Ποτάμι από όλα τα άλλα κόμματα είναι ότι εκείνα πιστεύουν στο κομματικό κράτος, ενώ το Ποτάμι όχι, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης μέλη, στελέχη και εθελοντές του Ποταμιού εξέφρασαν προβληματισμό για το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών και οι τοποθετήσεις τους είχαν να κάνουν με την αναζήτηση των αιτίων, ενώ διατυπώθηκαν και προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποστηρικτές του Ποταμιού

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Θεοδωράκης σε ανοιχτή επιστολή του προς του ψηφοφόρους του κόμματος, χαρακτήρισε «μια μεγάλη παρέα» το Ποτάμι, αναφέροντας ότι στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, οι σύνεδροι θα είναι αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις.

Οπως χαρακτηριστικά  τόνισε, «αυτή την στιγμή που οι αντίπαλοί μας θέλουν ένα γονατισμένο Ποτάμι, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την απάντηση. Το Ποτάμι είναι εδώ για να τα αλλάξει όλα».

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Θεοδωράκη ανέφερε:

Στις 4-6 Δεκεμβρίου θα έχουμε, λοιπόν, το συνέδριό μας. Ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα συνέδριο που οι σύνεδροι δεν θα είναι κουκιά ή βιτρίνα, αλλά θα είναι αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις.

Θέλω να είμαι σαφής. Το Ποτάμι έχει αποδείξει όσο κανένα άλλο κόμμα ότι σέβεται και ακούει τους ανθρώπους που το στηρίζουν. Κάναμε το πρώτο συνέδριό μας τέσσερις μήνες μετά την ίδρυσή μας. Παγκόσμιο ίσως ρεκόρ. Αφήσαμε τις τοπικές ομάδες εθελοντών να καθορίζουν αυτές τις δράσεις τους σε όλη την Ελλάδα. Αφήσαμε τα στελέχη μας στους Τομείς Πολιτικής να προσδιορίζουν αυτά τα πολιτικά πλαίσια των παρεμβάσεών μας. Συντάξαμε τις λίστες των υποψηφίων Βουλευτών στις εκλογές του Ιανουαρίου ακούγοντας τις προτάσεις χιλιάδων εθελοντών. Είχαμε τις περισσότερες συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικής Ομάδας από κάθε άλλο κόμμα.

Όχι ότι δεν κάναμε λάθη. Και πρώτος εγώ έχω παραδεχθεί μια σειρά από λάθη και παραλήψεις. Όμως ας σκεφθούμε. Έχουμε ζωή μόνο 19 μηνών και προλάβαμε και κάναμε όσα οι άλλοι δεν έχουν κάνει για δεκαετίες. Και δεν μιλώ μόνο για τις τέσσερις εκλογικές μάχες που δώσαμε, χωρίς χρήματα, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς προστάτες. Μιλώ για τα ψηφοδέλτιά μας. Τους ανθρώπους που αναδείξαμε. Μιλώ για τις παρεμβάσεις μας στην δημόσια ζωή. Το νέο ήθος που επιβάλαμε από την πρώτη στιγμή στην Βουλή. Μιλώ για τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτά δεν τα κατάφερε «ο Σταύρος». Ούτε «η παρέα του Σταύρου». Ούτε «η ομάδα των κεντρικών στελεχών». Αυτά τα καταφέραμε όλοι μαζί.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, που οι αντίπαλοί μας θέλουν ένα γονατισμένο Ποτάμι, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την απάντηση. Το Ποτάμι είναι εδώ για να τα αλλάξει όλα. Στην χώρα, στην κοινωνία και βέβαια και στο «εσωτερικό» του.

Δεν θα σας μιλήσω εδώ για τις αλλαγές που προτείνω στην οργανωτική δομή και το καταστατικό. Άλλωστε θα προσπαθήσω να δώσω το «παρών» σε όλες τις περιφερειακές συναντήσεις και εκεί θα συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο «τι κόμμα θέλουμε». Πρέπει να αλλάξουμε πολλά, προσέξτε όμως. Δεν αλλάζουμε ρότα επειδή στις εκλογές πήραμε 4%. Ξέρουμε και όλοι το αναγνωρίζουν ότι αυτή η υποχώρηση ήταν συγκυριακή. Άλλωστε από την άνοιξη είχαμε πει ότι θα κάνουμε συνέδριο τον Σεπτέμβρη. Ήρθαν όμως οι εκλογές και έτσι πάμε στον Δεκέμβρη. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι αυτό που και εσείς σκέφτεστε και συζητάτε. Ένα σύγχρονο κόμμα όπου όλοι θα έχουν λόγο. Ένα Κίνημα με ενεργούς πολίτες που θα συζητούν, θα διαφωνούν, θα αποφασίζουν, θα δρουν. Ανοιχτές πόρτες, συγκεκριμένες όμως διαδικασίες. Όχι φράξιες και «έμπιστοι» αλλά ισότιμοι συνομιλητές. Όμως κάποια πράγματα έπρεπε να ωριμάσουν. Δεν είμαστε μηχανές που εκτελούμε σχέδια. Είμαστε πολίτες και φτιάχνουμε ένα κόμμα… χειροποίητο. Δεν αντιγράφουμε μοντέλα. Δημιουργούμε μοντέλα.

Από την αρχή είχαμε πει: Οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορίες. Και η δική μας παρέα είναι μεγάλη. Είμαστε όλοι εμείς που ιδρύσαμε και μπήκαμε στο Ποτάμι. Η ιστορία μας, όμως, προορισμό της έχει την νίκη. Ένα δυνατό Ποτάμι που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Η κόντρα μας θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα με τους κομματικούς μηχανισμούς που ζουν από το μέλι της εξουσίας και τα «συμφέροντα» που έχουν σημαδέψει τους όρους του παιγνιδιού και βγαίνουν πάντα κερδισμένα. Ο οχετός προς το Ποτάμι θα συνεχιστεί. Τον δημιούργησαν, αμέσως μόλις εμφανιστήκαμε, κάποια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κάποιους ακροδεξιούς, αλλά κατά καιρούς στον χορό μπήκαν και άλλοι. Ακόμη και η κυρία Γεννηματά μιλούσε συχνά προεκλογικά για το θολό Ποτάμι με τις «άγνωστες πηγές». Τα ίδια αναμασούσαν και ορισμένα στελέχη της ΝΔ. Ασυναρτησίες που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα συζητούσε. Στην Ελλάδα όμως της κρίσης βρήκαν έδαφος. Και το λάθος μας – το λάθος μου – ήταν ότι δεν αντιδράσαμε όσο σκληρά και όσο έγκαιρα έπρεπε. Γιατί, είναι αλήθεια, το πρώτο καιρό γελάγαμε με τα ψέματά τους. Οι άνθρωποι που στην πολιτική ήταν πάντα υπηρέτες κάποιων «συμφερόντων» – πότε μικρών, πότε μεγάλων – να συκοφαντούν το Ποτάμι. Αστείο δεν είναι;

Έχουμε, λοιπόν, πολλή δουλειά αυτό τον χειμώνα. Η «εσωτερική» μας δουλειά όμως δεν θα πρέπει να μας αποσπάσει από τον στόχο μας. Ναι, σκοπός μας είναι να υπερασπιστούμε αυτό που δημιουργήσαμε, να το εξελίξουμε. Αλλά πάνω από όλα στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου να επιφέρει νέες ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία και την κοινωνία. Στόχος μας είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και στόχος μας είναι να καταλάβουν οι εκατοντάδες χιλιάδες της αποχής ότι οι κακοί πρωθυπουργοί βγαίνουν από αυτούς που δεν ψηφίζουν.

Το Ποτάμι έχασε από Γενάρη σε Σεπτέμβρη 151.758 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ 320.074 ψήφους. Η ΝΔ 192.489 ψήφους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ 130.456 ψήφους.
Αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν οι «δικοί μας» που έφυγαν. Και όλοι οι άλλοι οι «δικοί μας» που τελικά δεν ήρθαν. Όλοι αυτοί που πρέπει επιτέλους να πάψουν να βλέπουν με ανασφάλεια το νέο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτά με τα οποία έχουν βολευτεί. Τους δημιουργούν φόβο και αναστάτωση οι αλλαγές. Για αυτό, το νέο είναι πάντα υπόθεση των πρωτοπόρων και τολμηρών και αυτοί είστε εσείς.

Το συνέδριό μας θα είναι μια αφορμή για να δείξουμε πώς εννοούμε εμείς τα ανοικτά κόμματα, πώς εννοούμε εμείς τις συνεργασίες. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν και κυρίως στους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στο συνέδριό μας. Θα βρούμε τον τρόπο και σας το υπόσχομαι θα είμαστε για άλλη μια φορά περήφανοι και πρωτοπόροι. Όπως όταν δημιουργήσαμε την Επιτροπή Διαλόγου κάνοντας πράξη την συνεργασία με τόσους σημαντικούς Έλληνες. Όπως όταν παρουσιάσαμε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όπως όταν εντάξαμε στους Τομείς Πολιτικής επαΐοντες που δεν ήταν μέλη μας, αλλά είχαμε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αγωνίες. Γιατί το χρέος ενός σύγχρονου Κινήματος δεν είναι να χτίσει γραφεία και να περιχαρακώνεται. Το χρέος του είναι να μεσολαβεί έτσι ώστε κάθε φορά οι άνθρωποι και οι λύσεις να έρχονται από την κοινωνία και όχι από τις κομματικές καταψύξεις.

Αλλά όλα αυτά θα τα πούμε στις προσυνεδριακές μας συναντήσεις. Θα εκπλαγείτε, αλλά μετά την Κυριακή των εκλογών, αυτοί που πείσμωσαν, αυτοί που μετάνιωσαν ίσως, έρχονται με μεγαλύτερη δύναμη προς εμάς. Θα προχωρήσουμε μαζί τους.

Όλοι μαζί: προοδευτικοί φιλελεύθεροι, αριστεροί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, σοσιαλιστές, κεντρώοι, ρεαλιστές. Οι νέοι που τα παλιά κόμματα τούς πετούν την ρετσινιά του «απολίτικου» γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πολιτική δεν ζει πια σε αραχνιασμένα γραφεία. Αυτή τη φορά όμως θα προχωρήσουμε πιο οργανωμένα και πιο μεθοδικά.

Δεν θα απογοητεύσουμε αυτούς που αναθάρρησαν όταν εμφανίστηκε το Ποτάμι. Θα κάνουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε.

Καλή δουλειά σε όλους.

Σταύρος Θεοδωράκης

*Τους εθελοντές, τα στελέχη, τους υποψηφίους βουλευτές, τους φίλους μας.

Όλους αυτούς δηλαδή που δεν τους συναντώ όσο συχνά θα ήθελα και που ήρθε η ώρα να συναντηθούμε ξανά στο 2ο συνέδριο μας.