Τέλος στο φλερτ Κουμουνδούρου με Ευρωσοσιαλιστές

Τέλος στο φλερτ Κουμουνδούρου με Ευρωσοσιαλιστές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδει, με επιστολή του στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, ότι πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ θέση στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους στην Ευρωβουλή. Ο κ. Τζιάνι Πιτέλα αναφέρει στην επιστολή του ότι συνάντησε τον κ. Αλ. Τσίπρα στις 23/9 προκειμένου να μιλήσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Ο κ. Πιτέλα αναφέρει ακόμη στην επιστολή του ότι τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν εφαρμόσουμε μόνο τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση» και συμφώνησε με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και στήριξης των επενδύσεων. Επισήμανε την αντίθεσή του στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για «στρατηγικό λάθος» και κατέληξε ότι «σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιλογή που αφορά το μέλλον της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τη στρατηγική της έναντι οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κόμματος, θα έχει προηγηθεί συζήτηση με τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Η διαφωνία με την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Σοσιαλιστών είναι, ίσως, το μοναδικό σημείο σύγκλισης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του κ. Στ. Θεοδωράκη. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει τακτική διαχωρισμού του κ. Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κ. Θεοδωράκη, έπειτα από την ομιλία που εκφώνησε στην Κ.Ο. του. «Είναι κρίμα ένα κόμμα να μην μπορεί να πάρει τα σωστά μηνύματα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ως φαίνεται το “γαρ πολύ της θλίψεως (και της αμηχανίας) γεννά παραφροσύνην”», δήλωσε ο κ. Π. Χρηστίδης.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι ο κ. Θεοδωράκης, στην προσπάθεια να διατηρήσει το κόμμα στην προσωπική γραμμή του, αποτυγχάνει να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και αποπειράται να περιχαρακώσει το Ποτάμι στις δικές του, λανθασμένες –κατά το ΠΑΣΟΚ–, επιλογές. Από τη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι και επί του πρακτέου οι χθεσινές «προϋποθέσεις» που έθεσε ο κ. Θεοδωράκης ώστε το Ποτάμι να ψηφίσει τον κ. Ν. Βούτση για πρόεδρο της Βουλής (να συνδεθεί η ψήφιση του νέου προέδρου με δέσμευση για τη μετατροπή της νέας Βουλής σε αναθεωρητική και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου) δεν έχουν απολύτως καμία πολιτική λογική και απλώς κινούνται στη σφαίρα του ανούσιου εντυπωσιασμού. Από το ΠΑΣΟΚ αποσυνδέουν τα δύο θέματα και, πιθανότατα, θα υπερψηφίσουν το πρόσωπο του νέου προέδρου ως ένδειξη ουσιαστικής προσήλωσης στην ανάγκη για θεσμική σταθερότητα. Ωστόσο, θα επιμείνουν, όπως κάνουν και τα τελευταία τρία χρόνια, στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου με προτεραιότητα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή