«Σταυρόλεξο» οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο

«Σταυρόλεξο» οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία πρόκειται να συγκληθεί αύριο μετά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, καλούνται να οριστικοποιήσουν τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρείο της Βουλής, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον γραμματέα της Κ.Ο. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει, ωστόσο αναμένεται η επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις προτιμήσεις και τις επιλογές του όσον αφορά τη στελέχωση των συγκεκριμένων θέσεων. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι δεδομένη η επιλογή του κ. Ν. Βούτση, ενώ ως πιθανοί αντιπρόεδροι προκρίνονται ο κ. Τ. Κουράκης και η κ. Χαρά Καφαντάρη. Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να προκύψει ένα νέο σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής, το οποίο αφορά τον κ. Ν. Νικολόπουλο. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις, ως αντιστάθμισμα για τη μη συμπερίληψή του στο κυβερνητικό σχήμα, ότι θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου της Βουλής, καθώς οι ΑΝΕΛ δεν δικαιούνται θέση αντιπροέδρου. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από τον κανονισμό της Βουλής δεν δίδεται η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να υποδείξει, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, βουλευτή προερχόμενο από άλλο κόμμα. Παράλληλα, ακόμα κι αν βρισκόταν φόρμουλα για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτή μια σχετική εισήγηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει εκεί ο κ. Χρ. Μαντάς. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στην πλήρωση των θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς, ενόψει και των δύσκολων συνεδριάσεων που αναμένονται στη Βουλή για την ψήφιση μνημονιακών μέτρων και ρυθμίσεων, δεν υπάρχει και μεγάλη προθυμία. Επιπροσθέτως, αρκετά στελέχη με κοινοβουλευτική εμπειρία είτε έχουν μεταπηδήσει στην κυβέρνηση, όπως ο κ. Γ. Μπαλάφας και ο κ. Ν. Φίλης που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην προηγούμενη Βουλή, είτε αποχώρησαν με τη διάσπαση της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο κ. Παν. Λαφαζάνης  και  ο κ. Θ. Πετράκος, είτε βρέθηκαν εκτός συνδυασμών, όπως ο κ. Αλ. Μητρόπουλος. Ερώτημα αποτελεί εάν θα γίνει πρόταση στον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος είχε ορισθεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μετά τον ανασχηματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και εάν ο ίδιος επιθυμεί  μια τέτοια θέση, καθώς του  προτάθηκε και η συμμετοχή στην κυβέρνηση,  την οποία αρνήθηκε.

Ως υποψήφιες επιλογές, για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ακούγονται ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος είχε επίσης ορισθεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μετά τον ανασχηματισμό, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γ. Βαρεμένος και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκ. Φάμελλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή