Ν.Δ.: μάχη ηγεσίας με διακριτές πλατφόρμες

Ν.Δ.: μάχη ηγεσίας με διακριτές πλατφόρμες

8' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κούρσα για τέσσερις εξελίχθηκε εν τέλει η διαδικασία εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, χθες υπεβλήθησαν και τυπικά οι υποψηφιότητες των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα, ενώ μετά από «σίριαλ» αρκετών ωρών, δεκτή έγινε και η υποψηφιότητα του κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος κατέθεσε την υποψηφιότητά του με 50 υπογραφές λίγα λεπτά μετά το πέρας της προθεσμίας το απόγευμα της Παρασκευής, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (KEΦΕ) αρχικά να την απορρίπτει ως εκπρόθεσμη.

Υπέρ της αποδοχής της υποψηφιότητας κινήθηκαν οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αντ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ένσταση για άρση της απόφασης. Τελικά, σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ το πρωί του Σαββάτου, αποφασίστηκε η αποδοχή της υποψηφιότητας.

Η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, με την ανακήρυξη των υποψηφίων, το κόμμα της Ν.Δ. θα εισέλθει σε νέα περιδίνηση, ενώ ήδη από χθες οι ευθείες βολές μεταξύ των υποψηφίων είναι συχνές. Βασική αιτία τριβών αναμένεται να αποτελέσουν ο χρόνος και η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου. Ως προς τον χρόνο, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη αναδεικνύουν την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η εσωκομματική εκκρεμότητα, προτείνοντας να στηθούν κάλπες ακόμη και στις 18 Οκτωβρίου. Οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας ζητούν περισσότερο χρόνο, με τον πρώτο να προτείνει εκλογές στις 15 Νοεμβρίου. Πιθανότατα η χρυσή τομή θα βρεθεί σε δύο άλλες ημερομηνίες, μεταξύ 25ης Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου.

Ως προς το ανοικτό μητρώο μελών, η διαδικασία δεν μπορεί να αλλάξει. Με άλλα λόγια, όσοι προσέλθουν την Κυριακή των εκλογών θα μπορούν να ψηφίσουν είτε είναι είτε δεν είναι μέλη του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης, που προχθές επανέλαβε τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας, ζητάει να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποτραπεί η αθρόα συμμετοχή οργανωμένων ομάδων, άσχετων με το κόμμα. Και αυτές δεν αποκλείεται να αφορούν την αύξηση του τέλους συμμετοχής για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Η πλευρά Τζιτζικώστα, πάλι, προτείνει ακόμη και τη δυνατότητα διαδικτυακής – ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την εγγύηση του Πολυτεχνείου, πρόταση που τίθεται μάλλον ως διαπραγματευτικό αντίβαρο στη διελκυστίνδα που θα ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα, όταν οι υποψήφιοι ορίσουν και τους δικούς τους εκπροσώπους στην εφορευτική.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Δέσμευση ανανέωσης και ανασυγκρότησης

Ο 62χρονος Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν κρύβει ότι βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία επί 41 έτη. Υπήρξε, άλλωστε, ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πέρασε από διάφορα πόστα πριν αναλάβει υψηλές κομματικές θέσεις, όπως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, και ακόμη υψηλότερες πολιτειακές (πρόεδρος της Βουλής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Σε μια περίοδο που η ηλικιακή παράμετρος και η ανάγκη ανανέωσης μοιάζουν να βαραίνουν στα κριτήρια, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» της ήδη μακράς διαδρομής σε πλεονέκτημα: εμφανιζόμενος ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος, ατύπως ως ο μόνος που μπορεί να ελέγξει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό και να δρομολογήσει μια διαδικασία ελεγχόμενης ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του κόμματος.

Διαθέτοντας σαφή ερείσματα στο καραμανλικό στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε –και θα το πράττει εφεξής– να εμφανιστεί ισοϋψής των κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά (ήταν ενδεικτική η απάντησή του στο ερώτημα εάν συναντήθηκε ή συνομίλησε μαζί τους), προκειμένου να ακυρώσει την ιδιότητα που επιχειρείται να του προσάψουν οι συνυποψήφιοί του, ότι είναι «τοποτηρητής» στο κόμμα. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν έχει ανασφάλειες και, συνεπώς, είναι αυτός που μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος και των μηχανισμών του στην κοινωνία και στους νέους.

Το επιτελείο του Ευ. Μεϊμαράκη επεδίωξε να «σκουπίσει» τις υπογραφές της Πολιτικής Επιτροπής και, παράλληλα, να βγάλει, με το επιχείρημα της διασφάλισης της ενότητας, εκτός παιχνιδιού τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του κόμματος, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο το έργο εξασφάλισης των 50 υπογραφών στους συνυποψηφίους του. Με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη και αποφεύγοντας να περιλάβει βουλευτές, ευρωβουλευτές και περιφερειάρχες – αντιπεριφερειάρχες, η λίστα υπογραφών του κ. Μεϊμαράκη περιλαμβάνει στελέχη που εκπροσωπούν όλες τις περιοχές της χώρας, τον απόδημο ελληνισμό, τους εργαζομένους, την Αυτοδιοίκηση, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες, τον επιστημονικό τομέα, τους νέους, τις γυναίκες καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται απρόθυμος για μια εμφύλια αντιπαράθεση υψηλών τόνων, επιχείρημα στο οποίο εδράζει και τη θέση του για την ανάγκη μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου. Ο ίδιος, πάντως, θα εκμεταλλευτεί κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή του, μεταξύ άλλων και τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Πάνω σε αυτή την παρουσία, άλλωστε, θα επιδιώξει να οικοδομήσει και την άποψη ότι ο ίδιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία έναντι των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα, με το πρόσθετο μειονέκτημα για τον τελευταίο ότι όχι μόνον δεν είναι κοινοβουλευτικός, αλλά αντιμετωπίζει και κώλυμα εκλογιμότητας, ως περιφερειάρχης, για αρκετά χρόνια ακόμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτόφωτη πορεία και μεταρρυθμίσεις

Τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε 47 χρονών. Γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος και υπέγραψε τελευταίος τη λίστα των 50 υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, έχει διατελέσει ήδη βουλευτής επί 11 χρόνια, εκ των οποίων μόλις 1,5 έτος (Ιούνιος 2013-Ιανουάριος 2015) ως υπουργός, και μάλιστα σε ένα υπουργείο-φωτιά, αφού διαχειρίστηκε τη δέσμευση της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Καθώς είναι ο τρίτος της οικογένειας Μητσοτάκη που διεκδικεί την αρχηγία της Ν.Δ., προβάλλει τη δική του αυτόφωτη πορεία αλλά και τον μεταρρυθμιστικό του λόγο ως ισχυρό ατού. «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το όνομά μου αλλά δεν πολιτεύομαι ως διάδοχος του πατέρα μου. Θέλω να με ξαναγνωρίσει ο κόσμος ως υποψήφιο πρόεδρο και να ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις μου», σχολίασε χθες (ΣΚΑΪ), λίγο πριν καταθέσει τις 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του στο κτίριο της Συγγρού, από το οποίο δεσμεύτηκε ότι ως αρχηγός θα απομακρύνει το κόμμα για έναν άλλον, πιο φθηνό χώρο σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

Οσο κι αν μοιάζει παράδοξο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε αγώνα για την εξασφάλιση των 50. Ωστόσο, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι υπογραφές της Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, των ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γ. Κύρτσου, του Β. Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, των επικεφαλής των δύο εκ των τριών νομαρχιακών της Β΄ Αθήνας, κομματικών στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και των τεσσάρων γενικών διευθυντών του κόμματος επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Μπρατάκος, Πυλαρινός, Σγαρδέλης, Σημαιοφορίδης).

O κ. Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του προβάλλει ως ιδεολογική πλατφόρμα τον «φιλελεύθερο πραγματισμό» και κάνει λόγο για ένα κόμμα «που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική, θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και δεν διστάζει να μιλήσει για ισοδύναμα, φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία». Πρόθεσή του να προσελκύσει τον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου στη Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό πως, σχολιάζοντας τη δυναμική του κ. Μεϊμαράκη, χαρακτήρισε τον συνυποψήφιό του ως «σίγουρη επιλογή στασιμότητας, δεν είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να μιλήσει στους πολίτες που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν κόμματα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ». Επιχειρώντας δε να ακυρώσει τα επιχειρήματα του προέδρου της Ν.Δ. περί ενότητας, σχολίασε χθες ότι ουδείς μπορεί να καπηλεύεται την ενότητα, ουδείς είναι πιο Νεοδημοκράτης από τον άλλον. Ως προς τον κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αχίλλειο πτέρνα του περιφερειάρχη: «Θεωρώ ότι είναι ένα άξιο στέλεχος, ωστόσο υπάρχει ζήτημα, οι μεγάλες μάχες κερδίζονται και χάνονται στη Βουλή».

Απόστολος Τζιτζικώστας

Συγκρουσιακή πορεία με Σαμαρά, Καραμανλή

Εχοντας πριν από έναν μήνα γιορτάσει τα 37α γενέθλιά του, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είναι, εκ των πραγμάτων, το «νέο πρόσωπο» στη μάχη διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας. Γιος τού επί έτη βουλευτή του κόμματος στη Β΄ Θεσσαλονίκης Γεώργιου Τζιτζικώστα, ο νυν περιφερειάρχης έχει ήδη και μία θητεία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, την περίοδο 2007-2009. Στις εκλογές του 2009 απέτυχε να εκλεγεί, αν και αύξησε τους σταυρούς του, κάτι που εντέλει δεν αποδείχθηκε κακό, καθώς τον Νοέμβριο του 2010 εκλέγεται αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του Παν. Ψωμιάδη και περίπου δύο χρόνια αργότερα, μετά τη δικαστική έκπτωση του κ. Ψωμιάδη, τον διαδέχεται στην Περιφέρεια. Ο κ. Τζιτζικώστας, που φέρεται να έχει συγκεντρώσει περί τις 100 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του, οικοδόμησε το προφίλ του μέσω δύο εντάσεων: στις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές όταν αγνόησε την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να χρίσει υποψήφιο τον Γιάννη Ιωαννίδη και κατέβηκε και ο ίδιος στην κούρσα, σαρώνοντας τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Και πριν από μερικές ημέρες όταν, επίσης, αγνόησε τη συμβουλή του κ. Κ. Καραμανλή να περιμένει και να μην είναι υποψήφιος σε αυτή τη φάση για την ηγεσία.

To βασικό μειονέκτημα του κ. Τζιτζικώστα, όπως το αναδεικνύουν οι συνυποψήφιοί του, είναι η απουσία του από τη Βουλή όχι μόνον τώρα, αλλά και για μακρύ χρονικό διάστημα, εάν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν πριν από το καλοκαίρι του 2019, όταν και λήγει το συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας που έχει ως περιφερειάρχης. Ο ίδιος επιδιώκει να το αντιπαρέλθει, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. έχει ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη που μπορούν να αναλάβουν την εκπροσώπηση του κόμματος και δεσμευόμενος ότι θα δώσει τη μάχη σε επίπεδο κοινωνίας, εκεί όπου -κατά την άποψή του- έχασε η Νέα Δημοκρατία.

Προφανής επιδίωξη του κ. Τζιτζικώστα είναι να σηματοδοτήσει την αλλαγή γενιάς και την αμφισβήτηση της ιεραρχίας στο κόμμα της Ν.Δ. Το αποτύπωσε δε και με τη δήλωσή του, κατά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, χθες: «Αυτό που βιώνει η χώρα δεν είναι απλά μια κρίση, είναι παρακμή. Η απογοήτευση των πολιτών δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά, αλλά και με την έλλειψη οράματος. Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία, τη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργικότητας και κυρίως ένα κράτος που να λειτουργεί, μια Δημοκρατία νέα». Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτές είναι οι μάχες της επόμενης περιόδου και «γι’ αυτές τις μάχες καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της παράταξης. Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου, για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες. Τολμάμε να ελπίζουμε».

Στη λίστα των 50, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων –όχι τυχαία– κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 40 έτη, περιλαμβάνονται δύο περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ΠΕΔ, αρκετοί δήμαρχοι, αλλά και πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων, επικεφαλής και στελέχη επιμελητηρίων και επαγγελματικών συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή