Βαρουφάκης: Είχε βυθιστεί σε κατάθλιψη ο Τσίπρας

Βαρουφάκης: Είχε βυθιστεί σε κατάθλιψη ο Τσίπρας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο των συνομιλιών του καλοκαιριού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έδωσε σε συνέντευξή του στην οικονομική ιστοσελίδα –ιδιοκτησίας της Société Générale– Boursorama και την εκπομπή του Νταβίντ Ζακό την Τετάρτη ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Στις αρχές Μαΐου είδα ότι ο Αλέξης [Τσίπρας] λύγιζε κάτω από την πίεση. Υποχωρούσε εκεί που δεν έπρεπε να το κάνει. Το δεύτερο κρίσιμο σημείο απογοήτευσής μου ήταν η περίοδος αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Ηλπιζα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα τον έκανε πιο δυναμικό, όπως είχε γίνει μ’ εμένα!

Λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, όμως, το θριαμβευτικό πνεύμα είχε εξαφανισθεί και ορισμένα μέλη του Υπουργικού μας Συμβουλίου πίστευαν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να προσφέρει λύση φυγής. Ηλπιζαν ότι θα αποτύχουμε. Κάποιοι απογοητεύθηκαν από τη νίκη του ΟΧΙ.

»Τη νύχτα του δημοψηφίσματος μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού και τον είδα να έχει καταρρεύσει, να έχει βυθισθεί στην κατάθλιψη, ενώ εγώ ένιωθα ενθουσιασμό… Απογοητεύθηκα σε τέτοιο βαθμό, που υπέβαλα την παραίτησή μου.

»Το πρόγραμμα διάσωσης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, πράγμα που παραδέχθηκε και ο δρ Σόιμπλε σε κατ’ ιδίαν συζήτησή μας.

»Η σύγκρουση με τους συναδέλφους μου του Eurogroup και με την τρόικα έγινε όταν είπα ότι δεν υπογράφω τη συμφωνία δανεισμού, καθώς δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε ποτέ τα νέα δάνεια. Δεν τους ενδιέφερε, όμως, καθώς το γνώριζαν ήδη.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι παρανοϊκοί. Είναι τρέλα.

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα με στόχο τον εκδημοκρατισμό του ευρώ. Πάνω σε αυτό θα εργασθώ από εδώ και στο εξής», είπε ο τέως υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή