Τρία «αγκάθια» για το Μαξίμου

Τρία «αγκάθια» για το Μαξίμου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία σημαντικά εμπόδια περιμένουν στην Αθήνα τον κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, μετά την εβδομάδα επαφών και συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει με ανοιχτά σχεδόν όλα τα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταφέρει να εμφανίσει ένα πρόσωπο αξιοπιστίας προς τους δανειστές, αλλά και να προσφέρει στο εσωτερικό μιαν αφήγηση που μπορεί να αντέξει στο βάρος των πολύ σκληρών μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν στο εξής. Συγκεκριμένα, το πρώτο, ορατό «αγκάθι» του κ. Τσίπρα αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Εως τότε, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος θα πρέπει να έχει καταθέσει τη Βουλή και το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο και θα αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Ως προς το σκέλος των νέων προαπαιτουμένων τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γ. Χουλιαράκης και τα επιτελεία τους έχουν κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις αναμένονται δυσκολότερες για τον κ. Τσίπρα και γι’ αυτό τη Δευτέρα, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός θα σταθεί ιδιαιτέρως στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταδείξει ότι κάποιες προβλέψεις του τρίτου μνημονίου είναι δυνατόν να αμβλυνθούν. Πέρα από τη γενική πολιτική στόχευση του «παράλληλου προγράμματος», υπάρχει και μια ειδική, εκείνη που αφορά τις ισορροπίες μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες αποτελούν και το δεύτερο αγκάθι για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σήμερα. Ως δεδομένος νέος πρόεδρος της Βουλής πρέπει να θεωρείται ο κ. Ν. Βούτσης, με πιθανούς αντιπροέδρους την κ. Χαρά Καφαντάρη και τον κ. Τ. Κουράκη. Αμφίβολη φαίνεται η πρόταση θέσης αντιπροέδρου της Βουλής προς τον κ. Ν. Νικολόπουλο, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ενεργοποιούσε ενδοκομματικά αντανακλαστικά που θα οδηγούσαν σε μια κατάσταση αντίστοιχης αναταραχής με εκείνη που προκλήθηκε από την υπουργοποίηση του κ. Δ. Καμμένου (ο οποίος και αποπέμφθηκε αυθημερόν). Ο κ. Χρ. Μαντάς θα παραμείνει, πιθανότατα, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναζητούνται και πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Δεν έχει διευκρινισθεί τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Γαβρ. Σακελλαρίδη, ενώ ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι πιθανολογούνται από ορισμένες πηγές οι κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Βαρεμένος και Σωκ. Φάμελλος.

Το τρίτο, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο, εμπόδιο του κ. Τσίπρα αφορά το κόμμα. Μετά την αποχώρηση του τέως γραμματέα κ. Τ. Κορωνάκη, μεγάλης μερίδας κομματικών στελεχών και σχεδόν σύσσωμης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, το κτίριο της Κουμουνδούρου έχει απομείνει με… άδεια γραφεία. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αρχίσει να αναπληρώνει τις απώλειες ξεκινώντας από την κεφαλή του κόμματος. Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος χθες περιέγραψε (Στο Κόκκινο 105,5) και το κομματικό χρονοδιάγραμμα που ξεκινά με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ, όπως είπε, την ίδια περίοδο θα επιχειρηθεί εκ νέου άνοιγμα και προς τη νεολαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή