«Μια ντουζίνα συνομιλίες» Σόιμπλε – Λιου

«Μια ντουζίνα συνομιλίες» Σόιμπλε – Λιου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «ευήκοα ώτα» που βρήκε η ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις της στην Ουάσιγκτον κατά τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι κάτι που γνωρίζει από «πρώτο χέρι» η γερμανική κυβέρνηση. «Μία ντουζίνα συνομιλίες για την Ελλάδα, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο εντατικές, είχε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου από τον Φεβρουάριο ώς τον Ιούνιο», είπε στην «Κ» πηγή στην κορυφή της Χριστιανοδημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει τακτική επαφή με τον Γερμανό υπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε εξήγησε, σύμφωνα με άλλες πηγές, στους Αμερικανούς –ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου– ότι «οι Ελληνες δεν φαίνονταν να έχουν την παραμικρή διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνημένα» και για την επιβεβαίωση των λόγων του τους παρέπεμψε στο ΔΝΤ. «Εχει βάλει και το Ταμείο χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα», θύμισε Γερμανός αξιωματούχος στην Ε.Ε., προσθέτοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι «πιο εύκολο να επιχειρηματολογείς όταν όλοι θα χάσουν τα χρήματά τους εκτός από εσένα με τη λύση που προτείνεις». Τι εννοούσε; Οτι το χρέος του ΔΝΤ θεωρείται super senior και στην περίπτωση ενός ονομαστικού «κουρέματος», που, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση ουδείς το συζητούσε, «το χρέος του ΔΝΤ θα εξαιρείτο».

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είχε αποκαλύψει σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη ότι είχε προτείνει στον κ. Λιου να «ανταλλάξουν» την Ελλάδα με το Πουέρτο Ρίκο. «Το έκανε δημόσια όταν οι ΗΠΑ, πολύ πιο διακριτικά, έλεγαν δημόσια ότι η σφικτή δημοσιονομική πολιτική οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του χρέους», είπε στην «Κ» πηγή κοντά στην ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Κοινά σημεία

Γερμανοί και Αμερικανοί φαίνεται πως είχαν περισσότερα κοινά σημεία στην «ανάγνωση» των ελληνικών θέσεων απ’ ό,τι θα ήθελε να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση. «Πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παρουσιάζονταν, δυστυχώς, ακόμα και από υπεύθυνους για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην κυβέρνηση Τσίπρα ως απειλές. Απειλές για να δεχθούμε τους ελληνικούς όρους. Ως εκβιασμός του είδους, “δεχθείτε τους όρους μας, αλλιώς θα έρθουν οι τζιχαντιστές, δεχθείτε τους όρους μας αλλιώς θα σαλπάρουμε για άλλες ακτές”. Αυτά ειπώθηκαν ή όχι; Δεν εντυπωσίαζαν ούτε εμάς ούτε τους Αμερικανούς…», λέει στην «Κ» στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Αυτή η επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον, που παρακολουθούσε με εκνευρισμό το «φλερτ» της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα με τη Μόσχα. Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική πλευρά και οι Βρυξέλλες γνώριζαν εγκαίρως, από τον Φεβρουάριο ήδη, ότι η Αθήνα έχει όρια στην προσέγγισή της με τη Μόσχα, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι κανένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ, δεν θα παραχωρείτο στους Ρώσους.

Οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει στο Βερολίνο ότι ακόμα και παραμονές του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας τους είχε διαβεβαιώσει πως παραμένει στη γραμμή «όχι σύγκρουση», παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας δινόταν εντελώς διαφορετική εντύπωση. Ομως ο εκνευρισμός εντεινόταν και η κ. Μέρκελ πριν από τη σύνοδο κορυφής των 17 ωρών είχε διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι αν ο κ. Τσίπρας επέμενε στο χρέος, θα επέμενε και εκείνη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή