Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουν στις Βρυξέλλες

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουν στις Βρυξέλλες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από αύριο θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει η νέα κυβέρνηση ποια είναι η αποφασιστικότητα, η ικανότητα, αλλά και η ταχύτητά της για να καταφέρει να εκπληρώσει μια «απαιτητική» λίστα προαπαιτουμένων, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αρχικά και έως το τέλος του έτους συνολικά, καθώς η λίστα είναι ατελείωτη. «Αν κάνουν τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους, θα είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα είναι εντός των χρονικών πλαισίων», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Ετσι, μέχρι να δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής η νέα κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες κυριαρχεί συγκρατημένη αισιοδοξία βασισμένη στις «τέλειες» συνθήκες –όπως τις περιγράφουν– εντός των οποίων καλείται να κινηθεί η τωρινή ελληνική κυβέρνηση. «Δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα σε πρόγραμμα που βρισκόταν σε καλύτερη θέση για την εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρει αξιωματούχος, θέλοντας να τονίσει ότι: α) Οι εκλογές έγιναν όταν το απαιτητικό και δύσκολο πρόγραμμα έχει ήδη συμφωνηθεί, β) η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να το υλοποιήσει και γ) η αντιπολίτευση είναι σύμφωνη σε γενικές γραμμές με την υλοποίησή του. «Το μπαλάκι είναι εντελώς στην ελληνική πλευρά και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα ανακτήσει την αξιοπιστία της η κυβέρνηση τώρα, που δεν δένουν τον κ. Τσίπρα τα βαρίδια του παρελθόντος», λέει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Ενας δεύτερος λόγος για να νιώθουν λίγο πιο σίγουροι οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ελληνική πλευρά θα ολοκληρώσει τη δύσκολη λίστα με τα προαπαιτούμενα είναι ότι γνωρίζουν πως ο νέος μοχλός πίεσης που έχουν στα χέρια τους είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Euroworking Group, αποφασίζοντας για τη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι δράσεις του μνημονίου για τον Αύγουστο που δεν ψηφίστηκαν τότε, τα μέτρα του Σεπτεμβρίου και κάποιες παρεμβάσεις του Οκτωβρίου.

Ενώ αυτά τα πρώτα προαπαιτούμενα θεωρούνται «βατά», κατά τη διάρκεια του Euroworking Group εκφράστηκε ανησυχία, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που θα ακολουθήσει. Σε αυτό (θα απελευθερώσει 1 δισ.) δεν έχει σημασία τόσο το ποσό για την ελληνική κυβέρνηση, όσο ότι αναμένεται να ξεκλειδώσει και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν βέβαια η ελληνική πλευρά καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον τραπεζικό τομέα («κόκκινα» δάνεια κ.λπ.).

Και ενώ συνολικά η δόση των 3 δισ. δεν είναι τόσο επείγουσα και αναγκαία όσο ήταν οι δόσεις του περασμένου καλοκαιριού, τα προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και πριν από την πρώτη αξιολόγηση καθώς συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο χρόνος βιάζει, γιατί οι τράπεζες από 01.01.2016 θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αναδιάρθρωση (BRRD), σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Επί της ουσίας η Ευρωζώνη ασκεί πίεση στην Αθήνα να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των μέτρων του μνημονίου με μοχλό τις καταθέσεις και τον κίνδυνο του «κουρέματος», τουλάχιστον των μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις σε μέτρα που έπρεπε να είχαν περάσει μέσα στον Σεπτέμβριο αλλά λόγω των εκλογών έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις, που πρέπει να ξεπεραστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το τριετές μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι είναι σχεδιασμένο τελείως εμπροσθοβαρές με περισσότερο από το 50% των συνολικών μέτρων να πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Το σκεπτικό πίσω από αυτό τον σχεδιασμό είναι βασισμένο στο ότι η Ελλάδα έχει άμεσες ανάγκες, κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση, το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι ανάγκες τους επόμενους μήνες είναι λιγότερο επείγουσες.

Στο αυριανό Εurogorup η συζήτηση για την Ελλάδα αναμένεται χωρίς εκπλήξεις, καθώς δεν θα συζητηθεί κάτι παραπάνω από τις ημερομηνίες-κλειδιά. Συγχρόνως οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν να ακούσουν την τοποθέτηση του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος, όπως τον περιγράφει Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι «παλιός και νέος μαζί» ώστε να πληροφορηθούν επισήμως για τις στρατηγικές της Αθήνας. Η συζήτηση δεν αναμένεται να είναι μακρά και απλώς θα γίνει μια ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή