Υπουργικές αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις

Υπουργικές αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγκρότηση επιτροπής, τον συντονισμό της οποίας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του χρέους. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, η επιτροπή αυτή, η στελέχωση της οποίας δεν έχει ακόμα γίνει, θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες με γνώση σχετικών θεμάτων και πολιτικά στελέχη και τα πορίσματά της θα τίθενται προς συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ο κ. Τσακαλώτος έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την εξειδίκευση της συμφωνίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει ορισμένα από τα προαπαιτούμενα και να εισαγάγει ισοδύναμα μέτρα. Ωστόσο, αυτή καθαυτή τη διαπραγμάτευση αναμένεται ότι θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές και πριν από τη συμφωνία.

Η πρώτη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των κορυφαίων υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρνει ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας. Ετσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το χρέος στην προηγούμενη κυβέρνηση, χάνει τη σχετική αρμοδιότητα. Παραμένει στο «χαρτοφυλάκιό» του η εποπτεία των τραπεζών και διατηρεί τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και κατά την προηγούμενη θητεία του. Στις αρμοδιότητές του προστίθεται ο συντονισμός της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, τον οποίο είχε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αναβαθμισμένος και ενισχυμένος από την κατανομή αρμοδιοτήτων, όπως αυτή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μετά τις σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, εμφανίζεται ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Πέραν των αρμοδιοτήτων που είχε και πριν, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη συνδρομή του πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, αναλαμβάνει της αρμοδιότητα «της συνδρομής στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα».

Ο κ. Παππάς καλείται να διαχειρισθεί έναν εξαιρετικά δύσκολο τομέα. Από τις κυβερνητικές επιδόσεις στην προσέλκυση επενδύσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα σταθεροποίησης της οικονομίας, αντιμετώπισης της ανεργίας και, προοπτικά, της εξόδου από την κρίση. Επιπλέον, θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να έλθουν στη χώρα επενδύσεις, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και στις αντιδράσεις που συγκεντρώνει η προοπτική αυτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, του φορέα, δηλαδή, που θα αναλάβει να υλοποιήσει το μεγάλο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ., το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το νέο μνημόνιο. Το πλάνο που έχει γίνει προβλέπει τον σχεδιασμό της διάρθρωσης και των όρων λειτουργίας του νέου Ταμείου, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν οι ελληνικές αρχές με τη συνδρομή σε τεχνικό επίπεδο των εταίρων και ιδιαίτερα της Κομισιόν. Την όλη επίβλεψη θα αναλάβει μια ανεξάρτητη ομάδα δράσης, η οποία αναμένεται να συσταθεί προσεχώς.

Παράλληλα, θα πρέπει άμεσα να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τις εννέα αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την Αφάντου Ρόδου, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ηδη καταγράφονται οι πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές, με επίκεντρο τον ΟΛΠ και τη διαφορετική προσέγγιση που έχει για τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενώ από παλαιότερες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλαγή φρουράς και στον γραμματέα

Την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα εποχή σηματοδοτεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία. Μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων, μικρότερων τάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Στόχος του κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος τον έχει κατ’ επανάληψιν αναδείξει, η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομματικών δομών, ώστε να αντιστοιχούν στη διεύρυνση της εκλογικής βάσης του. Κατά δεύτερον, η κομματική ηγεσία επιθυμεί να επιτευχθεί, επιτέλους, η ομογενοποίηση του κόμματος, να σταματήσει, δηλαδή, η λειτουργία επιμέρους ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό του.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για τον υποψήφιο νέο γραμματέα δεν έχουν ληφθεί, το όνομα του κ. Παναγιώτη Ρήγα έχει ακουστεί ως αυτό του πλέον πιθανού υποψηφίου. Οι απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο αυτονομημένο θα πρέπει να είναι το κόμμα έναντι της κυβέρνησης και πόσο αναβαθμισμένος ο ρόλος του γραμματέα διίστανται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή