Σε καφέ, δείπνα και συναθροίσεις οι διεργασίες

Σε καφέ, δείπνα και συναθροίσεις οι διεργασίες

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καφέδες, «τραπεζώματα», αλλά και συναθροίσεις σε σπίτια και ανοικτούς χώρους, βρίσκονται στην αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας των υποστηρικτών των διεκδικητών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ο αγώνας των οποίων για την επικράτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και αρκετά 24ωρα.

Βουλευτές, πρώην βουλευτές και στελέχη συνασπίζονται προκειμένου να λειτουργήσουν υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, την ίδια ώρα που «πυλώνες» της παράταξης, και πιο συγκεκριμένα οι πρώην πρωθυπουργοί Κων. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Κων. Μητσοτάκης, παίρνουν και αυτοί τη δική τους θέση στην εσωκομματική σκακιέρα. Ενδεικτικό της κινητικότητας αλλά και της αγωνίας για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι καθημερινά συνωστίζονται στα γραφεία τους –και κυρίως των δύο πρώτων– βουλευτές, αλλά και πρώην βουλευτές και στελέχη.

Ποιοι με ποιους

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα πέρασαν από το γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων, οι κ. Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ολοι τους, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, την οποία, άλλωστε, στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός.

Αντιστοίχως, την πόρτα του γραφείου του κ. Αντ. Σαμαρά πέρασαν τις τελευταίες ημέρες η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Βασ. Κικίλιας, οι οποίοι αμφότεροι είχαν εκφράσει τη βούληση να διεκδικήσουν, υπό προϋποθέσεις, την ηγεσία της Ν.Δ., καθώς και οι κ. Απ. Τζιτζικώστας, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι εξαρχής είχαν εκδηλώσει τη βούλησή τους να μπουν στη μάχη της διαδοχής. Ο κ. Σαμαράς λέγεται ότι υπήρξε προσεκτικός και ζυγισμένος στις τοποθετήσεις του, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του υπέρ κάποιας υποψηφιότητας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη αρκετοί συνεργάτες και πολιτικοί του φίλοι φέρεται να στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Οπως παραδοσιακά συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όλοι συναντώνται με όλους, ενώ κάποιοι εξ αυτών, βουλευτών περιλαμβανομένων, τηρούν μέχρι την τελευταία στιγμή στάση αναμονής προκειμένου να αφουγκραστούν προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Συμπεριφορά που συναντά κανείς σε τέτοιες περιστάσεις.

Το «προβάδισμα» του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στο στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. και κυρίως στο πεδίο των επώνυμων στελεχών ή άλλως των «βαριών ονομάτων» φάνηκε από τη συζήτηση και τις εκτιμήσεις που έκαναν προ ημερών, σε κεντρικό καφέ της πόλης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρώην επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Στ. Δήμα.

Στην παρέα προστέθηκαν αργότερα και οι κ.κ. Κ. Τασούλας, Κ. Γκιουλέκας, Αλ. Δερμιτζόπουλος, Ιω. Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Χρ. Κέλλας, Ζέτα Μακρή κ.ά., οι οποίοι στην πλειονότητά τους, πλην της ευρωβουλευτού, εκδήλωσαν πρόθεση στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη.

Στο ίδιο καφέ, λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης συναντούσε την πρώην επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξή της στην υποψηφιότητά του. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε να συνυπογράφει την υποψηφιότητά του, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος ως γνωστόν διαθέτει ισχυρό δίκτυο επαφών με κομματικά στελέχη σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Οπως πληροφορείται η «Κ», στον πυρήνα των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι μάλιστα συναντώνται πολύ συχνά προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διον. Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης –τον οποίο λέγεται ότι βολιδοσκόπησαν και από το στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη–, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Νικ. Αδαμόπουλος, Γ. Κωττής και οι ευρωβουλευτές Γ. Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη, που έχουν ήδη εκδηλωθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Το στοίχημα

Στο στρατόπεδο του κ. Τζιτζικώστα, το μεγάλο στοίχημα υπήρξε εξαρχής η αναγνωρισιμότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην υπόλοιπη Ελλάδα και η σύνδεσή του με τους κατά τόπους «μηχανισμούς». Γι’ αυτό και ο περιφερειάρχης έριξε από την αρχή το βάρος στην εξεύρεση των κατάλληλων «πυρήνων» που θα του επιτρέψουν την εκλογική διείσδυση σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Σε επίπεδο βουλευτών, έχουν ήδη εκδηλωθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητάς του δύο πρώην «σαμαρικοί» και συγκεκριμένα η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο κ. Νότης Μηταράκης, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του, η κοινοβουλευτική ομάδα υποστήριξής του αριθμεί διψήφιο αριθμό.

Ο κ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, επιδίωξε εξαρχής να κάνει επίδειξη δύναμης, καθώς φαίνεται ότι υπερτερεί σημαντικά των αντιπάλων του σε στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό και συγκεκριμένα τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και σε επίπεδο ΝΟΔΕ.

Οι 40άρηδες και οι άλλοι

O κ. Βασ. Τοκάκης, ο οποίος έδωσε στον κ. Αδ. Γεωργιάδη την 50ή υπογραφή που του ήταν αναγκαία για να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ούτε συμφωνεί με τις απόψεις του πρώην υπουργού ούτε θα τον ψηφίσει. Του αναγνώρισε, ωστόσο, το δικαίωμα να δοκιμαστεί στην κάλπη. Ο κ. Τοκάκης και αρκετοί ακόμη, όπως οι κ. Γ. Παπανικολάου, Στ. Σταθόπουλος και άλλοι, εκπροσωπούν τη λεγόμενη γενιά των 40άρηδων στη Ν.Δ. και εκφράζονται πολιτικά από τη λογική του μεσαίου χώρου. Τα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν τις περασμένες ημέρες για να συναποφασίσουν τη στάση τους στη μάχη της διαδοχής. Προς το παρόν, η μόνη απόφαση που ελήφθη –με την εξαίρεση του κ. Τοκάκη– είναι να μην υπογράψουν καμία υποψηφιότητα, αν και αρκετοί εξ αυτών φέρεται να κλίνουν προς τον κ. Απ. Τζιτζικώστα. Εν προκειμένω, ρόλο παίζει, πέραν όλων των άλλων, και η ηλικιακή προσέγγιση.

Αντιθέτως, αρκετά από τα «εξωπολιτικά βαριά ονόματα» της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κων. Μίχαλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γ. Πατούλης, αλλά και άλλοι, εκδηλώθηκαν ήδη υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη, και όπως πληροφορείται η «Κ» έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα για την προώθησή της στα κοινά στα οποία απευθύνονται.

Σε αντίθεση με τους κ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει προς το παρόν τα ονόματα των μελών της Π.Ε. που υπογράφουν την υποψηφιότητά του. Στην πλειονότητά τους, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κάτω των 40 ετών – χαρακτηριστικό στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή