Στη Λέσβο ο Αλ. Τσίπρας με τον Β. Φάιμαν

Στη Λέσβο ο Αλ. Τσίπρας με τον Β. Φάιμαν

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να δοθεί πειστική απάντηση στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η χώρα μας από ευρωπαϊκούς θεσμούς και εταίρους για σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν. Ο πρωθυπουργός προσβλέπει στη στήριξη του κ. Φάιμαν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είναι εκ των υποστηρικτών της προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη για το θέμα αυτό. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας φρόντισε στις δηλώσεις του να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά του, που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαθέσει 100 εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στις διαδικασίες ταυτοποίησης στις χώρες πρώτης εισόδου, επιθυμούσε να έχει από πρώτο χέρι εικόνα της κατάστασης, καθώς το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής συζήτησης για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Αυστρία.

Η επίσκεψη των κ. Τσίπρα και Φάιμαν στη Λέσβο συνοδεύθηκε από «λίφτινγκ» των αρχών στο νησί, που έδωσε μια μάλλον ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης. Το βράδυ της Δευτέρας κατέπλευσαν στη Λέσβο τρία πλοία και την Τρίτη το πρωί άλλο ένα, που μετέφεραν στην Αθήνα συνολικά 7.377 πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, την επιβίβαση αποκλειστικά προσφύγων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρακολούθησε ο Αυστριακός καγκελάριος συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα. Στις αλλαγές στο «παρά πέντε» της επίσκεψης συμπεριλαμβάνεται και ο χωρισμός στα δύο του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια, όπου διαχωρίστηκαν οι πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες.

Οι κ. Τσίπρας και Φάιμαν επισκέφθηκαν, επίσης, τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής που γίνονται στο hot spot που άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά για τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων και μεταναστών και στο οποίο απασχολούνται δέκα αστυνομικοί ανά βάρδια. Για την κατάσταση στο νησί ενημερώθηκαν από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή