Αναστολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία θα ανακοινώσει ο Τσίπρας

Αναστολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία θα ανακοινώσει ο Τσίπρας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή του του ΦΠΑ 23% συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων το βράδυ της Δευτέρας στην Βουλή, δίνοντας έτσι τέλος στην ασάφεια επί του θέματος που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την σχετική πληροφορία αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν η απόφαση θα περιλαμβανει όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – σχολεία, φροντιστήρια, κολλέγια, ωδεία – ή αν θα υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ για κάποια από αυτά.

Την αντίθεσή του στο μέτρο εξέφρασε για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι σοβαρό θέμα και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με συνεχείς παλινωδίες, αναβολές και διαρροές στα ΜΜΕ». Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και να βρει τα ισοδύναμα μέτρα- μέσω περιορισμού δαπανών- για την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου.

Η αρχική απόφαση για την επιβολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά χιλιάδων γονέων, οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα, αλλά και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιωακείμ Καλλιβρούσης, εκτιμάται ότι περί τα 20.000 παιδιά θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία σε περίπτωση που επιβληθεί ΦΠΑ. Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τον πρόεδρο του συνδέσμου τους Μπάμπη Κυραϊλίδη να προαναγγέλλει στην «Κ» προσφυγή στη Δικαιοσύνη (ελληνική και ευρωπαϊκή), αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο. «Τηρούμε στάση αναμονής, προσδοκώντας να αποδειχθεί ότι οι πολιτικοί προεκλογικά καμιά φορά λένε και αλήθεια», ανέφερε δηκτικά ο κ. Κυραϊλίδης, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεσμεύτηκε στην κατάργηση του ΦΠΑ, συμπλέοντας με τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν τέτοιο αίτημα.

Συνολικά, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 239 ιδιωτικά σχολεία και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, με περίπου 85.000 μαθητές. Στην ιδιωτική εκπαίδευση εργάζονται περίπου 30.000 άτομα, εκ των οποίων 10.000 είναι εκπαιδευτικοί και 20.000 διοικητικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή