Πρόταση Αρ. Μπαλτά για το 23% στην παιδεία

Πρόταση Αρ. Μπαλτά για το 23% στην παιδεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων επιχειρήθηκε χθες να «εξειδικευθούν» οι αρχικές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν εμπεριείχαν εκπλήξεις ή ειδήσεις, με εξαίρεση την ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, καθώς ο Αρ. Μπαλτάς ανέφερε ότι ίσως από τον χώρο που πολιτικά εποπτεύει μπορεί να βρεθεί η λύση των «ισοδυνάμων» για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

«Εχει δρομολογηθεί η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους: το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μέσα από αυτούς τους πόρους μπορούν να βρεθούν κάποια από τα ισοδύναμα, για παράδειγμα στο υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης στη δική του παρέμβαση έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για μείωση της διδακτέας ύλης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοικτά για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης, που οι μεν δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να διδάξουν, τα δε παιδιά αδυνατούν να αφομοιώσουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε τη θεσμοθέτηση νέων τρόπων αποτίμησης της γνώσης με μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα Γυμνάσια, προς όφελος του διδακτικού χρόνου», είπε χαρακτηριστικά. Πέραν αυτών, ο κ. Φίλης επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία. Οσον αφορά το 2016, είπε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα πρόσληψης μονίμων. Για 100 προσλήψεις φέτος έκανε λόγο και για τον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, που ως γνωστόν αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της γνωστής απόφασης για αναστολή των εργασιών στα ορυχεία στις Σκουριές: «Η πολιτική μας στάση δεν είχε προεκλογική αντίληψη. Πεποίθησή μας ήταν να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον», είπε. Και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση «στέλνει λάθος μήνυμα στο διεθνές επενδυτικό κοινό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κανόνες, ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα».

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, καθώς και για τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης για την Ερευνα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κ. Φωτάκης.

Στα ενδιαφέροντα από τις χθεσινές ομιλίες των μελών της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών, καθώς ο κ. Δημ. Μάρδας ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει βρει ένα νησί στην Ελλάδα, «το οποίο θα κάνουμε νησί τέχνης, πολιτισμού και φιλοσοφίας, θα το κάνουμε θερινό Νταβός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή