Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενότητα ζητούν Μέρκελ – Ολάντ

Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενότητα ζητούν Μέρκελ – Ολάντ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Είκοσι έξι χρόνια μετά την ιστορική εμφάνιση του τότε Γάλλου προέδρου Φ. Μιτεράν και του Γερμανού καγκελάριου Χ. Κολ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένδειξη ενότητας, για πρώτη φορά από τότε βρέθηκαν μαζί στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο τωρινός πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ ζητώντας το ίδιο ακριβώς πράγμα. «Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενότητα» για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης και κυρίως η προσφυγική κρίση.

Μιλώντας ο ένας μετά τον άλλον, Ολάντ και Μέρκελ υπερασπίστηκαν σθεναρά τη γαλλο-γερμανική συμμαχία και τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και τόνισαν ότι αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα του τελευταίου διαστήματος, όπως το προσφυγικό, την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και την κρίση με την Ελλάδα.

Και οι δύο ηγέτες περιέγραψαν με δραματικά λόγια τι θα συμβεί αν η κάθε χώρα αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα μόνη της, εθνικιστικά. «Αυτό θα οδηγούσε στο τέλος της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, ενώ τόνισε ότι ο εθνικισμός τελικά οδηγεί σε πολέμους.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να εκτιμήσει πόσο μεγάλη θα ήταν η τραγωδία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, οι οποίες δημιούργησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945. «Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές, όμως ταυτόχρονα η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια», τόνισε. «Δεν βοήθησε αρκετά» στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, εξήγησε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε και αυτή στους ευρωβουλευτές την ανάγκη να μην αντιμετωπιστεί το προσφυγικό εθνικιστικά. «Προσπάθειες που γίνονται μεμονωμένα από κάθε κράτος-μέλος δεν είναι λύση για το προσφυγικό», τόνισε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωσή της ότι η συμφωνία του Δουβλίνου πλέον έχει αποτύχει, καθώς υποχρεώνει πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη να αναζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, κάτι που δεν είναι δυνατόν εξαιτίας των τεράστιων αριθμών που φτάνουν βασικά σε δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία. «Ας είμαστε ειλικρινείς, η διαδικασία του Δουβλίνου όπως είναι τώρα είναι ξεπερασμένη», είπε η κ. Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι γι’ αυτό στηρίζει η ίδια μια συμφωνία που θα έχει μία δίκαιη και κοινή αντιμετώπιση, αλλά και μοίρασμα των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή