Ευ. Μεϊμαράκης: Εφαρμόστε μόνοι ό,τι συμφωνήσατε

Ευ. Μεϊμαράκης: Εφαρμόστε μόνοι ό,τι συμφωνήσατε

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτές οι πολιτικές είναι δικές σας, έχετε πλειοψηφία, προχωρήστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι συμφωνήσατε». Με αυτή τη φράση, και με συνεχή επανάληψη της θέσης υπέρ του «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης σηματοδότησε και το τέλος ανοχής έναντι της κυβέρνησης των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να κατέλθει από το βήμα από την αριστερή πλευρά, αποφεύγοντας εμφανώς να προσεγγίσει τον πρωθυπουργό και αφήνοντας πίσω τις χειραψίες του παρελθόντος. Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Μεϊμαράκης επεδίωξε και πέτυχε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα και επανέλαβε, σε κάθε ευκαιρία, ότι η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει κοινοβουλευτικά τη διαδικασία έγκρισης των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, και ειδικά τους νέους φόρους σε επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά και τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα ΟΓΑ.

Βασικό εργαλείο στα χέρια του κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να αποκαλύψει την «πολιτική απάτη», όπως είπε, του πρωθυπουργού, αποτέλεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση. «Δεν το είχατε διαβάσει;» είπε δηκτικά προς τον κ. Τσίπρα, αναφέροντας σημείο προς σημείο τις παραδοχές του οικονομικού επιτελείου για αναστροφή της ανάπτυξης σε ύφεση, για νέα αύξηση της ανεργίας, για τη μετατροπή των πλεονασμάτων σε ελλείμματα. Ο κ. Μεϊμαράκης, που υπαινίχθηκε σαφώς ότι υπάρχουν και «ουρές» πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτικό καιροσκοπισμό και για μετατροπή του σε «μνημονιακότερο των τροϊκανών».

Η ομιλία Μεϊμαράκη, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τη γαλάζια Κ.Ο. παρά το προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, είχε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορούσε τα νοικοκυριά και συγκεκριμένες ομάδες (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, νησιώτες) όπου και προειδοποίησε για τον βαρύτερο (από φορολογικής και οικονομικής άποψης) χειμώνα των τελευταίων ετών. Το δεύτερο επίπεδο αφορούσε ένα πιο απαιτητικό ακροατήριο, έναντι του οποίου ο κ. Μεϊμαράκης ακύρωσε, ένα προς ένα, τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού. Ως προς το χρέος απέδειξε ότι αυτό κατέστη μη διαχειρίσιμο εξαιτίας των πρόσθετων δανείων που επισώρευσε η κυβέρνηση και κυρίως λόγω της επιστροφής της Ελλάδας σε ύφεση. «Το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν έχουμε αύξηση ΑΕΠ, αν έχουμε ύφεση ούτε πλεονάσματα υπάρχουν ούτε μείωση του χρέους» ανέφερε, σχολιάζοντας «τόσα λεφτά πληρώσαμε για τα φροντιστήρια, κ. Τσίπρα, ακόμα δεν τα μάθατε;». Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προαναγγελία του πρωθυπουργού για αλλαγές διοικήσεων, ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε, εκ νέου, τον προϋπολογισμό και υπενθύμισε ότι στη συμφωνία που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας προβλέπεται (σελ. 1.025) ότι τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών ορίζονται ουσιαστικά από το ΤΧΣ, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος, χωρίς κρατική παρέμβαση. «Εξαπατάτε τους βουλευτές, το έχετε υπογράψει, το λέει ο προϋπολογισμός και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα», κατέληξε.

Από την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη δεν απουσίασαν και οι αιχμές για σχέσεις της κυβέρνησης με επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αιχμή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε: «Μας λέτε για ολιγάρχες, εδώ πείτε ονόματα και διευθύνσεις, τι περιφέρετε το νομοσχέδιο και κρατάτε σε ομηρία; Φέρτε το αν έχετε τα κότσια, για να δούμε ποιοι είναι οι ολιγάρχες και ποιον στήριξαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή