Απομόνωση του κ. Τσίπρα στη Βουλή

Απομόνωση του κ. Τσίπρα στη Βουλή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης από τους 155 βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αλλά και το σαφές μήνυμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διέπονται από ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς, ότι δεν προτίθενται να υποστηρίξουν υφεσιακά μέτρα που θα εμπεριέχονται στους εφαρμοστικούς του μνημονίου νόμους, έλαβε η κυβέρνηση κατά την προηγηθείσα της ψηφοφορίας συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. «Οχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (144). Απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος με επιστολή του δήλωσε πως θα ψήφιζε «όχι».

Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, και ιδιαίτερα η κορύφωσή της μέσω του έντονου διαλόγου που είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέδειξε πως το κλίμα πόλωσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και ειδικότερα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή. Μοναδική παρένθεση, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων, αποτέλεσε το γεγονός ότι προς στιγμήν από τα όσα είπαν οι κ. Αλ. Τσίπρας και Ευ. Μεϊμαράκης φάνηκε να ανοίγει παράθυρο συνεργασίας όσον αφορά το μέγα ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους.

«Εμείς θα το σκεφτούμε, κ. Τσίπρα, εάν μας κάνετε μια πρόταση η οποία θα είναι θετική για τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής πάτε αρνητικά και σας λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εννοούσε μόνο την προοπτική συνύπαρξης στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», έλεγε στην «Κ» παλαιός γαλάζιος κοινοβουλευτικός. Για ζήτημα μεγάλου συνασπισμού, μιλούσαν διστακτικά κάποιοι άλλοι.

«Στο κρίσιμο θέμα του χρέους, είναι ανάγκη να υπάρχει εθνική στρατηγική. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι εποικοδομητική συμβολή και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», έσπευσε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη ο πρωθυπουργός. Για να συνεχίσει: «Στη στρατηγική μας για απομείωση του χρέους, σας καλούμε να έρθετε –σε αυτό τουλάχιστον το θέμα– να συμβάλουμε ώστε να έχει επιτυχία η εθνική προσπάθεια, για να φύγει αυτός ο βραχνάς από τον λαιμό της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Ανταπαντώντας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε, δίνοντας αυτήν τη φορά την αίσθηση πως η γαλάζια «διαθεσιμότητα» αφορά τελικώς την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και όχι κάτι ευρύτερο: «Πάμε να δούμε μαζί πώς θα γίνει αυτό για τη διαχείριση του χρέους. Δεν είδα όμως να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν είδα να μας καλείτε στις συναντήσεις και τις συζητήσεις με τους δανειστές. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δούμε αν είναι διαχειρίσιμο ή όχι το χρέος. Σ’ αυτή την προσπάθεια πάμε μαζί, αλλά πρέπει να μας καλέσετε για να έρθουμε. Εσείς μάλλον έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν μας θέλετε. Σας συμπεριφερόμεθα, λοιπόν, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση: λέμε ναι στα θετικά, όχι στους φόρους και στ’ αρνητικά».

Από το σύνολο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κατά την οποία μίλησαν 90 βουλευτές και περίπου 40 μέλη της κυβέρνησης, προέκυψε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, πέραν του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ήδη έχει κατατεθεί, στο Κοινοβούλιο θα υποβληθούν προς έγκριση σχέδια νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις τηλεοπτικές άδειες. Οι επιτροπές, στις οποίες θα γίνει η κατ’ αρχήν επεξεργασία των νομοσχεδίων, με τη νέα τους σύνθεση, ήδη συγκροτήθηκαν και θα αρχίσουν να συνεδριάζουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή