Το ελληνικό χρέος στο προσκήνιο

Το ελληνικό χρέος στο προσκήνιο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ζήτημα της Ελλάδας ουδόλως αγνοήθηκε στην ομιλία των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον κ. Ολάντ να εμφανίζεται απολογητικός για τους χειρισμούς της Ευρωζώνης τους προηγούμενους μήνες και να θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων το ακανθώδες πρόβλημα του χρέους. Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «προωθήσαμε συζητήσεις που απέτυχαν, απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει». Συγχρόνως έφερε στο προσκήνιο το θέμα του χρέους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τώρα έχει έρθει η ώρα για τη συζήτησή του, «ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα ελπίζω ν’ αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», είπε επί λέξει ο κ. Ολάντ και επέμεινε πως η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να διαβουλευτεί με τον λαό του πριν συμφωνήσει». Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα αλλά είπε ότι σε συνεργασία με τη Γαλλία κατάφερε να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή