Με ταχείς ρυθμούς η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής

Με ταχείς ρυθμούς η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιεστικές ανάγκες του κρίσιμου νομοθετικού έργου, κυρίως ενόψει εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, καθώς και της επιστροφής του Κοινοβουλίου σε ρυθμούς «κανονικότητας», επιτάχυναν τις διαδικασίες συγκρότησης των Επιτροπών: οι μόνιμες («διαρκείς») συγκροτήθηκαν ήδη, όπως επίσης και η Επιτροπή Θεσμών, ενώ θέμα λίγο χρόνου είναι να συσταθούν και οι λοιπές ειδικές Επιτροπές.

Την αμέσως προσεχή περίοδο θα αντιμετωπιστεί και το «καυτό» ζήτημα των υπόλοιπων Επιτροπών, όπως είναι εκείνες για τις γερμανικές επανορθώσεις και, φυσικά, για το χρέος, που ως επιλογές με έντονη προσωπική σφραγίδα της προκατόχου του κ. Ν. Βούτση, βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων και αμφισβήτησης ως προς το χαρακτήρα και τη λειτουργία τους. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής, ως γνωστόν, ανέφερε ήδη ότι για την τύχη των εν λόγω Επιτροπών, θα υπάρξει διακομματική συνεννόηση και αποφάσεις της νέας Βουλής.

Κατά την έναρξη της νέας περιόδου και της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Βούτσης κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους αναφορικά με το ποιούς βουλευτές προτείνουν ως μέλη για την κάθε Επιτροπή, ούτως ώστε αμέσως μετά εκείνος να προχωρήσει –βάσει του Κανονισμού της Βουλής- στη συγκρότησή τους. Αυτό συνέβη πράγματι με ταχύτατες διαδικασίες, κι έτσι ήδη από χθες ανακοινώθηκαν επισήμως οι συνθέσεις των πρώτων και κεντρικών κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Αυτές θα συνεδριάσουν την Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να εκλέξουν Προεδρία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα σημάνει πως θα είναι εφικτό από την προσεχή Τρίτη, δίχως καθυστέρηση, να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει και η Διάσκεψη των Προέδρων – όργανο το οποίο μεριμνά για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου. Εκτός απροόπτου, η πρώτη εκ των Επιτροπών που θα αναλάβει δράση, είναι η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ήδη κατατεθειμένο, να «περιμένει» την έναρξη της σχετικής συζήτησης.

Ολες οι ανακοινωθείσες Επιτροπές, προκειμένου να χαρακτηρίζονται από αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων, είναι 54μελείς, με το ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει 26 και τους ΑΝΕΛ δύο βουλευτές, ως μέλη – και κατ’ αυτόν τον τρόπο να διασφαλίζεται πλειοψηφία.

Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει, τέλος, και όσον αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Σε αυτήν καταγράφεται σε βάθος ανανέωση όσον αφορά τα προερχόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ μέλη: Σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, μόνο οι κ. Χαρ. Τζαμακλής και Β. Τσίρκας είναι από το ΣΥΡΙΖΑ ξανά μέλη. Για τη θέση της Προέδρου –την οποία στην προηγούμενη περίοδο είχε καταλάβει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου- προορίζεται η εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ συμμετέχουν επίσης εκ του κυβερνώντος κόμματος οι: Ι.Γκιόλας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ι.Θεοφύλακτος, Αννέτα Καββαδία, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Π. Σκουρολιάκος και Αντ. Συρίγος. Από το χώρο της αντιπολίτευσης, τα «βαριά» ονόματα γενικώς παραμένουν. Μεταξύ αυτών: Ευ. Μεϊμαράκης, Ι. Τραγάκης, Ευ. Βενιζέλος, Σπ. Λυκούδης. Στην επιτροπή θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή