Εκπληξη Βρυξελλών για την αλλαγή της Ελληνίδας πρέσβειρας

Εκπληξη Βρυξελλών για την αλλαγή της Ελληνίδας πρέσβειρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκπληξη και ερωτηματικά έχει προκαλέσει στους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών η είδηση ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σύντομα θα αντικατασταθεί. Όχι για την προαγωγή της -όπως συνηθίζεται στους ανθρώπους που περνάνε από αυτό το διπλωματικό πόστο- αλλά για να υποβαθμιστεί καθώς αυτό που συζητείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ο διορισμός της στην Κινσάσα, του Κονγκό  στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης ή στο Σεράγεβο που είναι οι τρεις κενές πρεσβείες αυτή την στιγμή.

Η «Κ» μίλησε σε μία σειρά από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες οι οποίοι λόγω του ευαίσθητου του θέματος προτίμησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους αλλά θέλησαν να μιλήσουν για την κ. Παπαδοπούλου. “Είναι μια πρέσβης που μόνο περήφανη κάνει την Ελλάδα και την υπηρεσία της σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας” λέει πρέσβης γειτονικής χώρας στην “Κ” που έχει συνεργαστεί στενά μαζί της τον τελευταίο χρόνο που βρίσκεται η ίδια στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος τονίζει ότι για την Ελλάδα ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά καθώς τα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί ήταν ιδιαίτερα περίπλοκα και ευαίσθητα όπως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αλλά και η μεταναστευτική κρίση που έχουν άμεσες και μεγάλες επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει την μετάθεση της. Σοβαρές αντιδράσεις αναμένονται μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά στον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, καθώς η πρόθεσή του να την μεταθέσει, έχει ενοχλήσει μία σειρά από διπλωμάτες. Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζουν  στην “Κ”  ότι ο λόγος της μετάθεσής της είναι ότι έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα εκ των οποίων το ένα είναι ότι ο ΥΠΕΞ είχε ζητήσει στις 22.06 να θέσει η χώρα βέτο σε θέμα με τα Σκόπια  και η ίδια το είχε άρει. Η ίδια όμως δεν έχει περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο για το θέμα.

Η κα. Παπαδοπούλου είναι μία έμπειρη διπλωμάτης η οποία έχει περάσει από κρίσιμα πόστα πριν βρεθεί στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε πρέσβης στα Σκόπια από το 2007- 2012, διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και από το 2014 βρίσκεται στην μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων.  Η θέση αυτή, εξηγεί άλλος πρέσβης είναι μία από τις υψηλότερες στο διπλωματικό σώμα καθώς είναι από τα λίγα πόστα που οι αποφάσεις που καλείσαι να συμμετάσχεις έχουν άμεσες επιπτώσεις στην χώρα σου. “Εδώ έχουμε μόνο τους καλύτερους του διπλωματικού σώματος όλης της Ευρώπης,  ‘top of the class’,” όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ενώ για άλλο πρέσβη στις Βρυξέλλες που γνωρίζει την κ. Παπαδοπούλου από την εποχή που βρισκόταν στα Σκόπια της αναγνωρίζει τον τρόπο που προβάλει τα επιχειρήματά της παρ’όλο που στο παρελθόν είχε διαφωνίες μαζί της .  Ο ίδιος εξηγεί ότι στα συμβούλια των μόνιμων αντιπροσώπων η κ. Παπαδοπούλου κατάφερε  να κρατήσει την σωστή κατεύθυνση , υπερασπίζοντας τις θέσεις της κυβέρνηση με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. “ Είναι μία δύσκολη δουλειά καθώς πρέπει να πεις στην πρωτεύουσα σου πράγματα που δεν είναι ευχάριστα.”

Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων τονίζει ότι η κα Παπαδοπούλο ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας “καθώς είχε την εμπιστοσύνη των βασικών παικτών” ενώ η ίδια είχε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με το Κοινοβούλιο και με την Κομισιόν. Πρέσβης τονίζει στη «Κ» πως «δεν υπάρχει καμία λογική στην προσέγγιση. Είναι διαφορετικό να θες να βάλεις τον δικό σου άνθρωπο στις Βρυξέλλες και άλλο να μη αντιλαμβάνεσαι την αξία της κα Παπδοπούλου.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή