«Κόκκινες γραμμές» ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

«Κόκκινες γραμμές» ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πέντε κόκκινες γραμμές για τις χαμηλές συντάξεις, την υπερφορολόγηση των αγροτών, την προστασία των δανειοληπτών, τις ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το 23% στην ιδιωτική παιδεία παραμένουν για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βασικός άξονας περί τον οποίον θα κινηθούν και κατά την ψήφιση των νέων προαπαιτούμενων που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η άρνηση ψήφισης υφεσιακών μέτρων φάνηκε από την ομιλία της κ. Φώφης Γεννηματά αλλά και από εκείνη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον κ. Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επιβολή των περιοριστικών πολιτικών που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.

Η πολύ σκληρή γραμμή της κ. Γεννηματά υπαγορεύεται σε πολύ σημαντικό βαθμό και από την «επίθεση φιλίας» που έχει εξαπολύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός και στενοί του συνεργάτες, όπως ο κ. Ν. Παππάς. Στη Χαρ. Τρικούπη εκλαμβάνουν αυτήν τη στάση ως επιθετική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος εξακολουθεί να καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό στη Βουλή και στην κοινωνία. Από τη Δημ. Συμπαράταξη δεν αποκλείουν την υπερψήφιση κάποιων μεταρρυθμίσεων, εκτός, βεβαίως, αν τα προαπαιτούμενα κατατεθούν σε ένα άρθρο και, ως εκ τούτου, καταστήσουν τη στάση των βουλευτών του κόμματος αναπόφευκτα αρνητική. Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταθέσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται και στις κύριες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτές θα ψηφιστούν.

Μακριά απο τη σκληρή γραμμή κινήθηκε –παραδόξως, καθώς συνηθίζει να είναι πολύ επικριτικός προς την Κουμουνδούρου– ο κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση διακοπής των σχέσεων με τους ΑΝΕΛ. «Εμείς θέλουμε μια προοδευτική συμμαχία, αλλά όχι με τους φίλους του κ. Τσίπρα, με αυτό το συνονθύλευμα του κ. Καμμένου. Συζητάμε στη βάση της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης –π.χ., του εκλογικού νόμου– της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, και να βγει από την κρίση», δήλωσε χθες (Βήμα fm) ο πρώην υπουργός. Παράλληλα, συνεχίζεται η συζήτηση για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας. Η αρμόδια επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο κ. Ι. Μανιάτης, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή