ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα δημοψηφίσματος για τα Θρησκευτικά θέτει ο Νικολόπουλος

thema-dimopsifismatos-gia-ta-thriskeytika-thetei-o-nikolopoylos-2105378

Το θέμα διδασκαλίας των Θρησκευτικών φέρνει στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, με τις δύο πρώτες ερωτήσεις που κατέθεσε.

Ο κ. Νικολόπουλος, στον απόηχο του σχετικού ζητήματος που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες, θέτει ερώτημα προς τον υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη, αν «υπάρχει προγραμματισμός για έξωση του μαθήματος των θρησκευτικών», καθώς και αν «έχει υποδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας αιτήματα από οποιεσδήποτε κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες για την ως άνω περιγραφόμενη έξωση του μαθήματος από τα ως άνω Σχολεία και αν ναι, ποιες είναι αυτές οι ομάδες».

Μάλιστα, θέτει και θέμα δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο της απόσυρσης των Θρησκευτικών, ερωτώντας αν η κυβέρνηση «σκοπεύει να ζητήσει τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «η υποχρεωτικότητα του μαθήματος έχει κριθεί τελεσίδικα με Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, του Δεκεμβρίου 2012.

Έτσι, καταργήθηκε η γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη, του 2007 και επανήλθε η τάξη. Πρέπει πάραυτα, όμως, αυτή η Απόφαση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και να απαλλάσσονται του μαθήματος μόνον οι ετερόδοξοι (π.χ. ρωμαιοκαθολικοί) και οι αλλόθρησκοι (πχ μουσουλμάνοι) με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.

Επίσης, για τους απαλλασσόμενους, πρέπει να ορισθεί συγκεκριμένο εναλλακτικό και βαθμολογούμενο μάθημα, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι θα παύσει να είναι η απαλλαγή κίνητρο για παιχνίδι ή για γρηγορότερη φυγή προς το φροντιστήριο»