Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στη Ν.Δ.

Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στη Ν.Δ.

7' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρυαλλίδα εντάσεων μεταξύ των υποψηφίων αναδεικνύεται η λειτουργία του κομματικού μηχανισμού αλλά και το… ταμείο της Νέας Δημοκρατίας, στον μακρύ δρόμο μέχρι τις «γαλάζιες» κάλπες της 22ας Νοεμβρίου. Ο πόλεμος χαρακωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο πολύς χρόνος που μεσολαβεί θα οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που διατυπώνει σε συνομιλητές του ο κ. Κώστας Καραμανλής ότι «χειρότερη από τη διάσπαση είναι η γελοιοποίηση».

Η σύγκρουση επικεντρώνεται, εμμέσως, μεταξύ του νυν προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του υποψηφίου διαδόχου Απόστολου Τζιτζικώστα. Εξελίσσεται δε σε δύο επίπεδα, σε αυτό των ελεγχόμενων δημόσιων δηλώσεων και σε ένα άλλο, πολύ πιο σκληρό, των διαρροών. Αφορά, πέραν των προσώπων, και τα στρατόπεδα που, ευθέως ή αντανακλαστικά, στοιχίζονται πίσω από τους δύο υποψηφίους, καθώς σειρά βουλευτών οι οποίοι, ενδεικτικά, εμφανίζονται να υποστηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα, όπως χθες ο κ. Κ. Σκρέκας, κάνουν ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του τέως προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά, συνεργάτες του οποίου, πάντως, επιμένουν να διαμηνύουν ότι ουδείς τον εκφράζει ή τον εκπροσωπεί και «ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος».

Χθες, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη απάντησαν ευθέως στις αιχμές του επιτελείου του κ. Τζιτζικώστα για την ανάγκη αποχώρησης του νυν προέδρου και των συνεργατών του από το κτίριο της Συγγρού. Η πλευρά Μεϊμαράκη αντιπρότεινε όχι μόνον να αποκτήσουν γραφείο όλοι οι υποψήφιοι στη Συγγρού αλλά και να υπάρξουν εκπρόσωποί τους που θα τοποθετηθούν ως αναπληρωτές σε όλες τις γραμματείες του κόμματος, στη γενική διεύθυνση και στις ΝΟΔΕ. Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται μάλλον στο σχόλιο πολιτικού στελέχους που σημείωνε ότι «θέλουν να φύγει ο Μεϊμαράκης ώστε να μετατρέψουν τα γραφεία της Συγγρού σε προεκλογικό κέντρο του Τζιτζικώστα». Η «ρελάνς», συνεπώς, της πλευράς Μεϊμαράκη έχει στόχο να αποδυναμωθούν πόλοι εντός του κόμματος που αναφέρονται στην προηγούμενη ηγεσία και θεωρείται, από το επιτελείο του προέδρου, ότι λειτουργούν ενεργά υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Εκτός διαμάχης επιχειρεί να μείνει το στρατόπεδο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργάτες του οποίου σημείωναν πάντως με νόημα ότι «η Ν.Δ. έχει πρόεδρο που τυγχάνει να είναι και υποψήφιος. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη λεπτή θέση ο κ. Μεϊμαράκης θα τη διαχειριστεί με τη δέουσα διακριτικότητα».

Οπως πληροφορείται η «Κ», ο στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, κ. Θεόδ. Αμπατζόγλου, επέμεινε εμφατικά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ να ζητεί από τον διευθυντή του κόμματος Κ. Τσιμάρα οικονομικά και ταμειακά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Στη συζήτηση παρενέβη και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδ. Παπαμιμίκος, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά δεν αποτελούν αντικείμενο της ΚΕΦΕ, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύρραξη. Η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι περιορισμένη και το σημαντικότερο μέρος του κόστους, περί τις 700.000 ευρώ, να καλυφθεί από την οικονομική συνδρομή όσων προσέλθουν να ψηφίσουν, προκειμένου το κύριο μέρος από την κρατική επιχορήγηση να καλύψει τα οφειλόμενα από μισθούς στο προσωπικό του κόμματος. Η άλλη πρόταση είναι το κόστος των εκλογών να καλυφθεί σε ύψος 500.000 από την κρατική επιχορήγηση και τις συνδρομές των βουλευτών και το υπόλοιπο από τους πολίτες.

Πηγές κοντά στον γεν. διευθυντή του κόμματος Κ. Τσιμάρα σημειώναν, χθες, ότι «μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να μη θέλησε να έχει εικόνα των οικονομικών, ωστόσο οι στενοί του συνεργάτες ενημερώθηκαν πλήρως για την κατάσταση». Σε ερώτημα, αρμοδίως, της «Κ» εάν αυτό αληθεύει, πηγές κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. σημείωναν ότι «επειδή ακριβώς έχουν γνώση, γι’ αυτό και ανησυχούν». Το κλίμα επιβαρύνθηκε από μία αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στην άρση της απόσπασης 87 υπαλλήλων του κόμματος προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου αρνούνται ότι στους 87 περιλαμβάνονται και αυτοί, αξίζει να σημειωθεί ότι ως αποσπασμένος εργάζεται στο κόμμα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο διευθυντής του Κ. Τσιμάρας, ο οποίος –όπως προκύπτει– ουδεμία διάθεση υπογραφής της σχετικής απόφασης έχει.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Μήνυμα υπεροχής ενόψει της κάλπης

«Οι πολίτες έχουν μιλήσει, η κοινωνία έχει μιλήσει. Η Ν.Δ. με Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει γράψει πάνω από 28%». Με αυτήν τη φράση ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επεδίωξε να στείλει μήνυμα υπεροχής ενόψει της εκλογής προέδρου της Ν.Δ., αλλά και να κλείσει τα σενάρια που διακινούνται για τάσεις αποχώρησής του από την κούρσα. Η δήλωση Μεϊμαράκη, από τις ελάχιστες με ευθεία αναφορά στα εσωκομματικά, ήρθε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, στον οποίο και ευχήθηκε το νέο Προεδρείο «να εκφράζει το Κοινοβούλιο και όχι την κυβέρνηση». «Η Ν.Δ. θα επιθυμούσε το πρώτο νομοσχέδιο να μην έρθει κατεπείγον σε ένα άρθρο, γιατί τελικά το προηγούμενο επτάμηνο ήρθαν με διαδικασία κατεπείγοντος περισσότερα από όσα την προηγούμενη διετία», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι βρήκε ανταπόκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να πάει την Κυριακή στην Κοζάνη, σε μία πρώτη επίσκεψη με προεκλογικό χρώμα, ενώ στη συνέχεια το βάρος του θα πέσει στην κοινοβουλευτική μάχη για το νομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα αλλά και στη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα της αντιπαράθεσης με τον κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ως βασικό όπλο της προσπάθειάς του.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με το σύνθημα «από την αρχή»

Τις θέσεις του για μία «Νέα Δημοκρατία από την αρχή», όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του, παρουσίασε χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στην Αθήνα.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία έκανε λόγο για «ένα κόμμα αξίων που θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης για να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς», ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική και θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, που «δεν θα διστάζει να συγκρουστεί με κάποια συντεχνία», για ένα κόμμα συμμετοχικό, «που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εάν εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «ιδιαιτερότητα» στην υποψηφιότητά του και για το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να οδεύσει προς μία ιδιότυπη διαρχία, κάτι που ο ίδιος κρίνει ως πρόβλημα. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «όποιος προσπαθήσει την επόμενη μέρα να διασπάσει τη Ν.Δ., θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των νεοδημοκρατών, οι οποίοι θέλουν τη διασφάλιση της ενότητας».

Αδωνις Γεωργιάδης

«Να μην είμαστε κλειστό κόμμα»

«Μείζων στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι μόνο η εκλογή αρχηγού, είναι κι όταν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία να είμαστε αγαπημένοι κι ενωμένοι», επεσήμανε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, αποδεχόμενος μάλιστα άμεσα και την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων στο κόμμα: «Χαιρετίζω και αποδέχομαι την ενωτική πρόταση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για συναπόφαση στα θέματα διαχείρισης του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Γεωργιάδης, που επιμένει στα «αντισυστημικά» στοιχεία της υποψηφιότητάς του, σημείωσε χθες ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Ν.Δ. είναι ότι «η Ν.Δ. είναι ένα κλειστό κόμμα». Με αυτό τον τρόπο ερμήνευσε (Βήμα fm) και την πορεία στον ΛΑΟΣ: «Γιατί δεν πήγα να γίνω βουλευτής στη Ν.Δ. και πήγα στον ΛΑΟΣ, αφού νεοδημοκράτης ήμουνα; Γιατί το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι λειτουργούσε ως κλειστό κόμμα», ανέφερε. Ο κ. Γεωργιάδης, που θα πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία αμερικανικού τύπου, με ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο με το οποίο θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, δεν απέφυγε και χθες τα καρφιά προς τον κ. Τζιτζικώστα και τις παλαιότερες θέσεις του εναντίον της επένδυσης στις Σκουριές και της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. «Οταν θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη, θα πρέπει να ερωτηθεί», σχολίασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Στο στόχαστρο όλων των άλλων

Εναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας από την Πάτρα πραγματοποίησε χθες ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τα επόμενα 24ώρα θα βρεθεί σε Πέλλα και Ημαθία. Ο 37χρονος περιφερειάρχης βρίσκεται στο στόχαστρο των συνυποψηφίων του αλλά και των ΜΜΕ, καθώς οι δημόσιες παρεμβάσεις του παραμένουν ελάχιστες, καίτοι αποτελεί, λόγω του κωλύματος εκλογιμότητας στη Βουλή, την πλέον ιδιόρρυθμη υποψηφιότητα για την Προεδρία του κόμματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Αίγιο, ενώ είχε και συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες της Αχαΐας, ενός νομού όπου έχει αποκτήσει ερείσματα, καθώς, πλην του βουλευτή Ανδρ. Κατσανιώτη, υπέρ της υποψηφιότητάς του έχει υπογράψει και ο επικεφαλής της τοπικής Νομαρχιακής Οργάνωσης.

Στο εσωτερικό του επιτελείου του κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται σε εξέλιξη μία διελκυστίνδα σχετικά με την επικοινωνιακή στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αν δηλαδή θα επιμείνει στην υπάρχουσα ελεγχόμενη έκθεση στα ΜΜΕ ή όχι. Δεν αποκλείεται, πάντως, πολύ σύντομα ο κ. Τζιτζικώστας να κληθεί να τοποθετηθεί μπροστά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., εφόσον συγκληθεί για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς έχει ήδη αποδεχθεί σχετική πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή