Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία για μεταναστευτικό

Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου προς Τουρκία για μεταναστευτικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, στην οποία παραβρέθηκε και ο Ελληνας επίτροπος στην Ε.Ε, κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε πρώτον,  πως η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ, με βασικό μέλημα τον Ανθρωπο, και δεύτερον τόνισε πως η χώρα μας θα συνεργαστεί με την Τουρκία στην προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως απο τα κράτη μέλη, και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις:

«Θέλω να διευκρινίσω πως σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα σύνορα αυτά, τα σύνορα της Ευρώπης, καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη.  Και σ’αυτόν τον τομέα όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της ΕΕ ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων.  Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον.  Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια απο τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη μετατροπής του Frontex «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Τέλος ο ΠτΔ χαρακτήρισε βήμα με εμβληματική σημασία την πρόσφατη μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων απο την Ιταλία στη Σουηδία, διότι όπως είπε «το βήμα αυτό δείχνει πως, επιτέλους,  η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει τις διατάξεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως δείχνει την αλληλεγγύη της».

Απο την πλευρά του ο κ. Asselborn τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι τέτοιο «που είτε μπορούμε να το λύσουμε είτε, διαφορετικά, θα οδηγήσουμε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία και θα έχουμε πλήξει σημαντικότατα την εικόνα της ΕΕ.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Προεδρία του Συμβουλίου έχουν αναπτύξει πάρα πολλές προσπάθειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση σ’αυτό το πρόβλημα, το οποίο – νομίζω – ότι θα μας κάνει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην ενοποίηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή