Οδικός χάρτης για αντιμετώπιση του προσφυγικού σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οδικός χάρτης για αντιμετώπιση του προσφυγικού σε Ελλάδα και Ευρώπη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το πρώτο κέντρο υποδοχής  μεταναστών (hotspot)  στη Μυτιλήνη, ενώ σύντομα, εντός ενός μήνα όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, θα είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα κέντρα τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική να δημιουργήσει.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής  κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, από κοινού με τον κ. Μουζάλα, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn χάραξαν το περίγραμμα της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την λειτουργία hotspots, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας μετεγκατάστασης των μεταναστών προκειμένου να παταχθεί , όπως είπε, «το δουλεμπόριο στο Αιγαίο».

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη η όλη διαδικασία της μεταγκατάστασης να γίνει υπό συγκεκριμένους κανόνες που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς είναι σημαντικό «να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις χώρες».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρίνισε ότι ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποφασίσει τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων, ενώ ως προς τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής επεσήμανε ότι δεν θα αποφασίζουν οι πρόσφυγες σε ποια χώρα θα πάνε.

«Την απόφασή αυτή θα την παίρνουν τα Κέντρα υποδοχής. Τα hotspots θα είναι όργανα αξιολόγησης αλλά και κατανομής. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Τα hotspots δεν είναι κέντρα φιλοξενίας. Είναι μικτές υπηρεσίες της Ευρώπης, της Europol και της Eurojust σε συνδυασμό με τις εθνικές αρχές. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος  συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν κατατεθεί από την Ευρώπη 33 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, υπογράμμισε την σημασία λειτουργίας των hotspot, ενώ επικρότησε την κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο μόνη της. Η Ευρώπη θα δώσει χρήματα και τεχνογνωσία», είπε τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη «να υπάρξει έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργοί Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Δρίτσας και Τόσκας, καθώς και οι κ.κ.  Αβραμόπουλος, Μουζάλας και Asselborn. Ο Ελληνας Επίτροπος εν συνεχεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή